Polonia: Șeful de Stat Major demisionează, după deciziile similare ale altor înalți responsabili militari

Polonia: Șeful de Stat Major demisionează, după deciziile similare ale altor înalți responsabili militari

Șeful de Stat Major al armatei poloneze, generalul Mieczyslaw Gocul, și-a anunțat vineri demisia, la scurt timp după plecarea din funcții a altor responsabili militari de rang înalt și într-o perioadă în care în Polonia are loc desfășurarea unui important contingent de forțe americane și ale NATO, transmite AFP.

Sursa foto: visegradplus.org

'La 31 ianuarie voi pune capăt carierei mele militare și voi spune adio uniformei', a scris generalul, în vârstă de 53 de ani, pe site-ul Statului Major, fără a-și explica decizia. Potrivit presei poloneze, aceasta nu era impusă de motive formale de vârstă sau vechime în serviciu.

Numele succesorului său nu a fost comunicat deocamdată.

Zvonuri cu privire la demisia generalului Gocul au circulat în Polonia de la mijlocul lunii decembrie, mai ales după plecarea din funcție a generalului Miroslaw Rozanski, comandantul forțelor armate poloneze și autorul unei importante reforme a sistemului de comandament, precum și a generalului Adam Duda, responsabil cu achiziția de armament.

Partidul conservator naționalist Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare de peste un an, a criticat măsurile decise de generalul Rozanski, prin care cele patru arme (armata aerului, armata de uscat, marina militară și forțele speciale) au fost reunite într-un comandament general. Prin această reformă, Statul Major a devenit un organ de planificare strategică.

La 12 ianuarie, în Polonia a început desfășurarea unei brigăzi de 3.500 de militari americani, echipate cu tancuri și vehicule blindate, în urma deciziei luate de fostul președinte american Barack Obama, ca măsură de disuasiune și apărare în contextul îngrijorărilor provocate de Rusia.

Patru batalioane multinaționale ale NATO urmează să fie desfășurate în Polonia și în țările baltice, pentru punerea în aplicare a deciziilor luate la summit-urile din Țara Galilor, în 2014, și de la Varșovia, în 2016.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Ro a rămas țara P.C.R. / Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader, un dobitoc, este unicul candidat pentru un …