Polonia: Un partid partener în coaliţia guvernamentală condusă de PiS se opune organizării alegerilor prezidenţiale la 10 mai

Polonia: Un partid partener în coaliţia guvernamentală condusă de PiS se opune organizării alegerilor prezidenţiale la 10 mai

Partidul polonez Porozumienie (Acord), partener în coaliţia guvernamentală condusă de Lege şi Justiţie (PiS), este împotriva desfăşurării alegerilor prezidenţiale la 10 mai, a afirmat vineri liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, transmite Reuters.

"Este adevărat, (liderul Porozumienie, Jaroslaw Gowin) spune că este împotriva alegerilor în acest moment şi justifică acest lucru cu considerente medicale. E greu de spus care va fi decizia sa", a declarat Kaczynski pe postul public de radio.

Acesta a reiterat că alegerile trebuie să aibă loc pe 10 mai şi a amintit că vineri camera inferioară a parlamentului, Sejmul, supune la vot desfăşurarea votului prin corespondenţă.

Partidul Lege şi Justiţie încearcă să menţină pentru scrutin data de 10 mai, chiar dacă majoritatea polonezilor, opoziţia parlamentară şi numeroşi experţi medicali reclamă amânarea lui, invocând riscul de contaminare a membrilor comisiilor electorale şi a alegătorilor în secţiile de vot. Circa trei sferturi (72,2%) dintre polonezii intervievaţi au răspuns cu "nu" la întrebarea privind organizarea scrutinului prezidenţial la 10 mai, într-un sondaj realizat de institutul Ibris pentru cotidianul Rzeczpospolita la 23 martie pe un eşantion de 1100 de persoane.

Potrivit comentatorilor, desfăşurarea scrutinului în mai i-ar garanta victoria preşedintelui în funcţie, Andrzej Duda, provenit din rândurile PiS, în timp ce o amânare ar risca să-i reducă şansele de a obţine un al doilea mandat.

Candidata liberală la prezidenţiale, Malgorzata Kidawa Blonska, a afirmat joi că propunerea PiS constituie 'o încălcare flagrantă a Constituţiei', iar numeroşi primari au declarat că refuză organizarea scrutinului, pentru a nu-i expune pe alegători riscului de contaminare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?