Polonia vrea reforme instituționale în UE după Brexit

Polonia vrea reforme instituționale în UE după Brexit

Liderul partidului conservator aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, propune ca Uniunea Europeană să adopte reforme instituționale și să aleagă un președinte competent în special în materie de politică externă și apărare, relatează AFP.

Într-un interviu apărut luni în cotidianul Rzeczpospolita, Kaczynski, președintele partidului Dreptate și Justiție (PiS), a declarat, după votul britanicilor în favoarea ieșirii din blocul comunitar, că "trebuie păstrată o Europă a statelor naționale care să colaboreze strâns între ele, în cel mai bun caz sub forma unei confederații".

Polonia "vrea să rămână în Uniunea Europeană, evident", a spus el, după ce a invocat câteva tendințe centrifuge, în Franța în special, dar și în Olanda, Austria și Cehia.

"Avem o criză, iar răspunsul cel mai bun nu este menținerea situației actuale, deoarece acest lucru se va termina printr-o catastrofă", a precizat el.

Uniunea Europeană, a adăugat Kaczynski, trebuie în primul rând să își păstreze toate competențele necesare pentru a menține piața unică. "Trebuie menținut tot ceea ce este necesar pentru libera circulație a persoanelor și capitalului", a subliniat el.

"Trebuie de asemenea ca UE să devină un adevărat actor politic internațional, inclusiv în domeniul militar", iar asta nu înseamnă a fi "împotriva NATO, ci alături de NATO", a mai explicat omul politic polonez.

El vrea alegerea unui președinte al UE, post care ar trebui în primul rând oferit reprezentanților celor mai mici țări, pentru a se evita o dominație a 'greilor'. "Un astfel de președinte ar trebui să aibă competențe bine delimitate, însă considerabile, spre exemplu pentru a conduce politica străină a UE în fața marilor actori ca Rusia, China, SUA sau India", a adăugat Kaczynski.

Competențele prezidențiale ar urma să se extindă de asemenea și asupra armatei, care ar trebui să fie orientată spre două fronturi: estic și sudic, a continuat Kaczynski, recunoscând în același timp că "șansele ca aceste proiect să se realizeze nu sunt mari".

În plus, el și-a exprimat dorința pentru o reformă a Parlamentului European, "în așa fel încât să fie format din reprezentanți ai parlamentelor naționale".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa