Polonia vrea să aloce pentru apărare 3% din PIB în 2023

Polonia vrea să aloce pentru apărare 3% din PIB în 2023

Polonia îşi propune să aloce 3% din PIB pentru cheltuielile de apărare în 2023, faţă de 2,2% în anul curent, a declarat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, transmit AFP şi Reuters.

Kaczynski, vicepremier în guvernul de la Varşovia, a făcut acest anunţ la începutul unei dezbateri în parlament cu privire la un proiect legislativ privind 'apărarea patriei', propus de PiS.

'Va exista un amendament: 3% din PIB pentru apărare anul viitor, apoi îl vom creşte', a spus Jaroslaw Kaczynski în camera inferioară a parlamentului, în contextul invaziei ruse în ţara vecină Ucraina.

'Legea a fost pregătită plecând de la experienţa ultimilor ani, care a arătat în mod clar că Rusia este capabilă să folosească forţa pentru a-şi urmări interesele, pentru a-şi pune în aplicare planurile de reconstruire a imperiului', a mai spus Kaczynski.

Proiectul prevede, printre altele, o majorare foarte importantă a cheltuielilor destinate modernizării armatei.

Această modernizare va fi finanţată de la buget şi prin împrumuturi pe termen lung, a precizat Kaczynski.

Polonia este una din puţinele ţări din NATO care a alocat deja cel puţin 2% din PIB bugetului de apărare, îndeplinind o cerinţă a NATO.

Aflată sub dominaţie sovietică până în 1989 şi membră în NATO din 1999, Polonia se teme pentru securitatea sa, mai ales după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...