Pompeo a discutat în Arabia Saudită cu regele Salman şi prinţul moştenitor despre Iran

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a discutat luni, la Jeddah, oraş-port în vestul Arabiei Saudite, cu regele Salman, în cadrul eforturilor diplomatice ale Washingtonului de a construi o coaliţie globală împotriva Iranului, transmite dpa.

Vizita a avut loc într-un context de escaladare a tensiunilor între Washington şi Teheran.

Săptămâna trecută, Iranul a doborât o dronă americană, iar, în replică, SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva acestuia.

'Întâlnire productivă cu regele Salman bin Abdulaziz Al Saud astăzi pentru a discuta despre tensiunile crescute în regiune şi necesitatea de a promova securitatea maritimă în Strâmtoarea Ormuz', a transmis Pompeo pe Twitter după întâlnire.

Două petroliere, unul japonez, celălalt norvegian, au fost lovite pe 13 iunie de dispozitive explozive la ieşirea din Strâmtoarea Ormuz, la circa 30 de mile marine de coasta Iranului. Washingtonul susţine că cele două nave au fost atacate de Iran, afirmând că a recuperat fragmente de mine magnetice ale armatei iraniene, în timp ce Teheranul respinge orice implicare.

Şeful diplomaţiei americane s-a mai întâlnit la Jeddah cu influentul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, după care s-a îndreptat spre Emiratele Arabe Unite, conform reţelei de televiziune saudite Al-Arabiya.

Pompeo şi Salman au discutat despre relaţiile strategice bilaterale şi cele mai recente evoluţii regionale şi internaţionale, a relatat agenţia oficială Saudi Press Agency.

Înaintea plecării sale în turneu, Mike Pompeo a declarat că SUA încearcă să construiască 'o coaliţie globală' împotriva Iranului, pe care l-a numit 'cel mai mare sponsor statal din lume al terorismului'.

Criza dintre Iran şi SUA a escaladat după ce Iranul a doborât joi o dronă americană, invocând faptul că aparatul de zbor pătrunsese în spaţiul său aerian.

SUA au dat asigurări că drona a fost doborâtă în spaţiul aerian internaţional, iar preşedintele Donald Trump a spus că a anulat în ultima clipă decizia iniţierii de represalii vineri împotriva unor ţinte iraniene.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

2 „Adio, Grecia! Nu mai mergem în viața noastră!” Revoltă pe forumuri, după ce Grecia a decis să suspende tempor…

3 Manipulare ordinară a nevestei lui Cataramă / Dr. Adina Alberts, despre legea carantinei: „Nicolae Ceauşescu ar …

4 Epidemiologul Molnar Geza: Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni. Nu se impune o nouă izolare

5 Incident „ciudat” / Dacian Cioloș: „Aflu că unele televiziuni spun că aș fi „forțat” urcarea într-un avion de la…