Ponta: Pentru prima dată după 2000, se pune problema de către o forţă politică de a vedea în UE un duşman

Ponta: Pentru prima dată după 2000, se pune problema de către o forţă politică de a vedea în UE un duşman

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, spune că este "prima dată când există într-adevăr un pericol real (...) pentru încrederea şi convingerea majoritară a românilor că drumul european este cel corect".

Fostul premier îşi exprimă convingerea că "aderarea la Uniunea Europeană este cea mai mare realizare a noastră ca ţară, după 1989".

"Trăiesc azi cu senzaţia că, pentru prima dată după anul 2000, se pune problema în mod real de către o forţă politică şi un leadership politic de a vedea în UE un duşman. În anul 2000 era Vadim Tudor, PRM, cu un impact important, peste 20% avea PRM. Din fericire, acel partid nu a avut o infrastructură politică de natură să îl aducă la putere. Acum este pentru prima dată când exact aceleaşi idei antieuropene, xenofobe, populiste au fost preluate de cea mai puternică maşină de politică din România. Cred că e prima dată când există într-adevăr un pericol real pentru apartenenţa noastră, nu doar ca membru al UE, nu ştiu cât succes ar avea un Roexit, dar pentru încrederea şi convingerea majoritară a românilor că drumul european este cel corect", a declarat Ponta, vineri, la sesiunea plenară "În campanie pentru UE" a Forumului de afaceri EUROSFAT.

El a adăugat că Pro România, împărtăşind valori social-democrate, trebuie să vorbească, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, cu cei care "chiar cred, în anul 2019, că li se otrăvesc legumele".

"Cred că acum 500 de ani era o propagandă împotriva evreilor că fură copiii şi îi omoară. Tipicul propagandei este acelaşi, ideea că ni se otrăvesc legumele şi fructele şi vine cineva din România care ne apără de străinii care ne otrăvesc legumele şi fructele. Este o sarcină dificilă pentru noi, cei de la Pro România, noi putem să vorbim cu acei oameni care sunt mai vulnerabili acestei propagande şi să îi convingem (că nu este adevărat - n.r.)", a spus Victor Ponta.

Liderul Pro România a susţinut că migraţia este o temă pe care o vor folosi populiştii în campania electorală.

"De ce să fim împotriva a ceea ce de fapt Europa are nevoie şi România are şi mai mare nevoie? Eu cred că marea problemă a României, după ce va trece de criza bugetară, economică în care vom intra după prezidenţiale, va fi forţa de muncă. Oameni din zona privată spun că nu găsesc oameni pe care să îi angajeze pentru că ori pleacă în Europa, ori pleacă la stat că sunt salarii mari. Eu sunt total împotriva ideii să folosim tema migraţiei, pentru că este o temă populistă, pe care o vor folosi populiştii. Eu mă mir că în afară de pachetele cu cocaină domnul Dragnea nu a găsit şi nişte migranţi pe care de fapt i-a trimis Soros ca să îl dea jos, să îl asasineze. Poziţia noastră este de solidaritate pentru toate măsurile pe care Comisia Europeană le propune pentru o mai bună integrare a migranţilor, că problema noastră nu sunt migranţii ci integrarea lor", a subliniat fostul prim-ministru. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”