Ponta: „România avea cel mai mic preţ din UE la carburant“. Acciza ne va propulsa pe locul 9 în topul preţurilor la motorină din UE şi pe 21 la benzină

Ponta: „România avea cel mai mic preţ din UE la carburant“. Acciza ne va propulsa pe locul 9 în topul preţurilor la motorină din UE şi pe 21 la benzină

În opinia premierului, investiţia în proiectele de autostrăzi, finanţate şi din surse atrase din acciza la carburant, vor avea efecte în reducerea duratei de deplasare şi a consumului de carburant la transportul de mărfuri şi pentru persoane fizice, va scădea costul de întreţinere a autovehiculului şi va diminua numărul accidentelor rutiere.

Ponta a arătat, astfel, că ştie opinia preşedintelui Băsescu, dar pentru un proiect pe termen mediu şi lung poate suporta "o bătălie electorală şi populistă".

Scumpirea carburanţilor cu 40 de bani (7 eurocenţi plus TVA) pe litru, în urma introducerii accizei suplimentare, de la 1 aprilie, va avea ca efect o nedorită ascensiune a României în topul preţurilor la motorină şi benzină , ţara noastră ajungând să-i depăşească pe vecini. În consecinţă, şoferii profesionişti vor alimenta din străinătate, lăsând statul să viseze la încasări mai mari din această acciză.

Calculul de impact, bazat pe preţurile afişate oficial în statisticile Comisiei Europene, arată că acum România este pe ultimul loc la preţul benzinei, cu 1,23 euro/litru, iar după 1 aprilie va ajunge pe locul 21 (din 28), cu 1,322 euro/litru. În cazul motorinei, impactul va fi mult mai dur: dacă acum ne situăm pe locul 23, cu 1,300 euro/litru, după 1 aprilie vom urca pe locul 9 în UE, cu 1,388 euro/litru.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?