Ponta și Grindeanu audiați la DNA în dosarul Tel Drum

Ponta și Grindeanu audiați la DNA în dosarul Tel Drum

Foștii premieri Victor Ponta și Sorin Grindeanu au fost audiați la DNA în dosarul Tel Drum, informează surse din preajma anchetei, dezvăluie România Curată . Ponta a fost audiat luni dimineață, timp de câteva ore bune, iar Grindeanu s-a prezentat în fața procurorilor miercurea trecută, fără să dezvăluie apoi în ce dosar a fost audiat.

Fostul premier Victor Ponta a fost audiat timp de 4 ore la DNA ca martor în dosarul Tel Drum. Potrivit unor surse, el a fost interogat inclusiv despre hotărârea de Guvern prin care lacul Belina a fost dat în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman şi, ulterior, a ajuns în concesiunea Tel Drum.

În faţa presei, Ponta a fost zgârcit în declaraţii.

“Eu știu cel mai bine, pe pielea mea, diferența între politică și justiție. În politică ne batem, dar nu ne batem cu dosare. Deci, nu am niciun fel de dorință, nici nu mă ocup cu denunțuri, delațiuni, am fost chemat ca martor. Am spus ceea ce știu. (…) Eu nu duc bătălia politică cu arme judiciare, că s-a dus împotriva mea bătălia politică cu arme judiciare. Și nu mi-a plăcut. Ce mie nu-mi place, altuia nu-i fac”, a spus Ponta la ieșire din sediul DNA, fiind întrebat despre recentele sale declarații cu privire la compania Tel Drum.

Întrebat dacă Liviu Dragnea are vreun motiv de îngrijorare după această declarație, Ponta a răspuns: “Habar n-am”. Întrebat şi dacă depoziţia sa îi e defavorabilă liderului PSD, Ponta a adăugat: “Nu, să fim serioși”.

Fostul premier debarcat de Liviu Dragnea de la Palatul Victoria a dat explicaţii timp de 3 ore în faţa procurorilor anticorupţie. La ieşirea din clădirea parchetului, Grindeanu a refuzat să precizeze în ce dosar a avut loc audierea, însă a negat că ar fi fost chestionat în dosarul imobilelor retrocedate ilegal de la Timişoara, în ce a mai rămas din dosarul OUG 13 sau în propria plângere pe care a făcut-o împotriva secretarului general al Guvernului Mihai Busuioc în perioada când se lupta să rămână la Guvern.

Nu este foarte clar în acest moment în legatură cu ce a fost audiat fostul premier Sorin Grindeanu în dosarul Tel Drum şi nici dacă depoziţia lui a fost defavorabilă companiei.

Care sunt acuzaţiile din dosar

În dosarul Tel Drum, procurorii DNA au pus sub acuzare compania de construcţii şi o altă firmă WFA Impex, precum şi pe reprezentanţii lor, pentru fraudă cu fonduri europene. În esenţă este vorba că Tel Dum ar fi accesat fonduri europene în valoare de peste 4 milioane de lei încălcând legislaţia.

Tel Drum a cumpărat cu aproape 12 milioane de lei un utilaj de asfaltare: 4 milioane fonduri europene, alte 4 milioane fonduri proprii şi restul TVA. Potrivit procedurii, fiind vorba de bani publici europeni, Tel Drum a fost nevoită să organizeze licitaţie pentru achiziţionarea utilajului. A câştigat WFA Impex, o firmă considerată de procurori un satelit al Tel Drum. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, există legături personale între reprezentanţii Tel Drum şi cei ai WFA Impex ceea ce contravine legislaţiei privind conflictul de interese în accesarea de fonduri europene.

Utilajul a fost achiziţionat de WFA Impex de la compania germană Bennighoven cu reprezentanţă la Sibiu. WFA ar fi adăugat un comision de aproape 3 milioane de lei fără TVA. S-ar fi majorat astfel artificial valoarea utilajului cu consecinţa accesării unei sume mai mari din fonduri europene.

Aşadar, beneficiarul afacerii ar fi firma WFA Impex. Întrebarea e de ce ar fi vrut Tel Drum să avantajeze o altă companie accesând mai multe fonduri europene? Răspunsul ar fi – potrivit unor surse judiciare – că firma WFA este un satelit al Tel Drum, aflat în relaţii contractuale ca furnizor sau client.

Ce legătură are Liviu Dragnea cu Tel Drum?

Jurnaliştii de la RiseProject au publicat în iulie o notă atribuită serviciului secret al MAI, potrivit căreia compania de construcţii din Teleorman ar fi aparţinut liderului PSD Liviu Dragnea, prin acţiuni la purtător. În plus, fostul premier Victor Ponta, exclus din partid şi aflat în război cu preşedintele PSD, a declarat public că Tel Drum îi aparţine lui Liviu Dragnea.

Liderul PSD a negat însă categoric acest lucru, nota secretă publicată de RiseProject nu a fost asumată de MAI, iar reprezentantul Tel Drum Petre Pitiş a declarat presei în faţa DNA că firma îi aparţine. Pitiş a susţinut că deţine pachetul majoritar de acţiuni şi că printre acţionarii minoritari nu se numără Liviu Dragnea.

Grindeanu şi Dragnea s-au împăcat la sfârşitul lui august

Fostul premier PSD s-a împăcat cu liderul partidului, la mijlocirea unor prieteni comuni, după cum a relatat Sorin Grindeanu. El a negat însă zvonurile potrivit cărora Drganea l-ar fi momit cu vreo funcţie ca să se împace. S-a vorbit în spaţiul public că i s-ar fi oferit un post de ambasador, însă Grindeanu a negat zvonul. El spune că vrea să rămână în PSD şi a făcut contestaţie la decizia de excludere luată după ce s-a aliat cu Victor Ponta şi a refuzat să plece de la Palatul Victoria, în ciuda cererii lui Liviu Dragnea.

„Nu cred că a trecut cu totul peste ceea ce s-a petrecut, dar a arătat multă înţelegere. Mi-a vorbit despre tinereţe şi despre tentaţii, despre loialitatea faţă de partid şi despre datoria faţă de ţară. Aş zice că mi-a vorbit părinteşte. Sper că ceea ce s-a întâmplat îmi va aduce un plus experienţei politice, un plus pe care îmi doresc să-l folosesc in continuare în interiorul partidului. Când doi oameni maturi care îşi doresc stabilitate pentru această ţară stau din nou la aceeaşi masă, este clar că îşi doresc amandoi un partid puternic şi nedivizat care să guverneze spre binele cetăţenilor“, a anunţat Sorin Grindeanu momentul împăcării cu liderul PSD la sfârşitul lui august.

Dragnea a tunat şi fulgerat la tv împotriva procurorilor cu o seară înainte de audierea lui Grindeanu la DNA în dosarul Tel Drum

”Eu am avocaţi şi au acces la informaţii. Eu le transmit nişte veşti triste, eu nu las aşa. O să merg în instanţă, pentru tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi. Am vizat şi ambasada Braziliei de aici. Această povestea montată, dată în presă, ca să avem motiv pentru nişte verificări, nu va rămâne fără urmări, dar eu aştept cu răbdare”, a spus Dragnea la Antena 3.

Ce dosare penale considerate a avea legătură cu Liviu Dragnea sunt la DNA şi Parchetul general

E vorba de 3 dosare la DNA: cazul Tel Drum în care a fost audiat Sorin Grindeanu, dosarul Belina privind modul în care compania de construcţii din Teleorman a pus mâna pe lacul cu acelaşi nume de la Dunăre şi dosarul Brazilia în care s-au făcut comisii rogatorii cu ţara sud-americană.

“După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”, au precizat procurorii DNA într-un comunicat de presă din 7 iulie.

Un al patrulea dosar privind o presupusă evaziune fiscală la ferma de porci din Salcia care a aparţinut fiului lui Liviu Dragnea se află la Parchetul general.

Ambele parchete, atât DNA, cât şi Parchetul general sunt vizate de controale ale Inspecţiei Judiciare a CSM, la cererea ministrului Justiţiei Tudorel Toader.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…