Ponta: Sub guvernele lui Băsescu, benzina s-a scumpit cu 70%, iar motorina cu 90%. Cum a evoluat preţul ţiţeiului în ultimii şase ani

Ponta: Sub guvernele lui Băsescu, benzina s-a scumpit cu 70%, iar motorina cu 90%. Cum a evoluat preţul ţiţeiului în ultimii şase ani

La începutul lui 2009, un litru de benzină costa 0,79 euro (3,37 lei la cursul de atunci), iar un litru de benzină costa 0,67 euro (2,85 lei). În mai 2012, benzina şi motorina costau 1,28 euro/litru (5,66 lei/litru), respectiv 1,34 euro/litru (5,8 lei/litru). Astfel, scumpirea în euro este de 70% la benzină şi de 90% la motorină în perioada respectivă.

Din mai 2012 şi până în prezent, preţurile calculate în euro au scăzut uşor şi au stagnat calculate în lei.

„Îl invit pe dl. Băsescu, dacă tot se arată îngrijorat de preţul la benzină, să prezinte opiniei publice scrisorile pe care i le-a trimis lui Emil Boc, ca dovadă a îngrijorării sale pentru preţul crescător pe care românii l-au plătit pentru combustibil din 2009 pănă în 2012. Altfel, toate demersurile acestuia se înscriu la categoria populism şi ipocrizie“, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.

Trebuie menţionat faptul că preţul carburanţilor este dat de cotaţiile petrolului pe pieţele internaţionale, de evoluţia TVA şi a accizelor.

Preţul barilului de petrol a crescut pe pieţele internaţionale de la 35 de dolari la începutul lui 2009 şi până la peste 100 de dolari în martie 2012, ceea ce înseamnă aproape o triplare.

Cotaţia de referinţă a petrolului pe piaţa SUA s-a plasat în medie la 98,51 dolari pe baril în acest an, faţă de nivelul de 107,87 barili a cotaţiei Brent de la Londra, utilizată pe plan internaţional, inclusiv în Europa.

Acciza la carburanţi a crescut de mai multe ori în ultimii ani, conform calendarului de aliniere la media Uniunii Europene stabilit cu Executivul European.

„Constat că vă menţineţi punctul de vedere şi doriţi cu orice preţ să introduceţi o nouă povară fiscală asupra populaţiei României. Fac un nou apel, în vederea renunţării la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creşterii accizei la carburant, având în vedere efectele negative majore pe care o astfel de măsură le poate avea asupra mediului economic, dar şi asupra românilor“, scrie preşedintele Traian Băsescu în scrisoarea deschisă transmisă premierului Victor Ponta.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

5 Cuvintele sunt de prisos...