Popescu: Oficialii bulgari au promis că interconectorul Grecia-Bulgaria va fi gata în cursul lunii iunie

Popescu: Oficialii bulgari au promis că interconectorul Grecia-Bulgaria va fi gata în cursul lunii iunie

Interconectorul Grecia-Bulgaria ar putea fi gata în cursul lunii iunie, conform promisiunii oficialilor bulgari, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Parlament.

"Am discutat la Sofia despre interconector şi s-a promis atât de premierul bulgar, cât şi de ministrul bulgar al Energiei că va fi gata în cursul lunii iunie", spus Virgil Popescu.

El a subliniat că la primul grup de lucru regional privind reducerea dependenţei de gazul rusesc, ce a avut loc la Sofia, s-a discutat despre operaţionalizarea platformei comune, dar nu a fost luată în discuţie o instalaţie de înmagazinare a gazului natural lichefiat în portul Alexandroupolis.

"Nu s-a discutat despre Alexandroupolis. A început practic construcţia Alexandroupolis în 3 mai, exact în ziua în care noi am semnat contractul între Romagz şi Exxon. Putem spune că sunt două momente de răscruce în reducerea dependenţei de gazul rusesc. S-a discutat de operaţionalizarea acelei platforme comune.(...) România, Grecia şi Bulgaria şi-au dat mâna în aşa fel încât să reducă dependenţa de gazul rusesc.(..) Alexandroupolis nu cred ca va fi gata în 2023, cred că se va mai mai prelungi puţin", a explicat ministrul.

Acesta a precizat că la Sofia a avut şi o serie de întâlniri bilaterale cu omologii săi din Azerbaidjan, Grecia şi Turcia.

"A fost o întâlnire foarte bună la Sofia. Pe lângă discuţiile pe care le-am avut împreună, am avut şi bilaterale. Există perspective să diversificăm sursele de aprovizionare, inclusiv Azerbaidjan, porturile LNG, porturile greceşti, turceşti", a mai spus Virgil Popescu, reiterând că oriunde merge să vorbească despre gaze naturale pentru România aduce "la masă" şi Republica Moldova. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia