Popescu: Vrem ca în câteva zile să emitem ordinul de aplicare a OUG privind compensarea creşterii preţurilor la energie

Popescu: Vrem ca în câteva zile să emitem ordinul de aplicare a OUG privind compensarea creşterii preţurilor la energie

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că în câteva zile va fi finalizat ordinul cu procedurile de aplicare a Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie.

"Trebuie să urmărim implementarea ei, să ne asigurăm că va fi implementată rapid. De fapt, de dimineaţă, la minister, noi pe partea de energie ne ocupăm de redactarea ordinului cu procedurile de aplicare, în aşa fel încât în câteva zile să scoatem ordinul şi să putem să o aplicăm începând cu săptămâna viitoare. Trebuie să urmărim piaţa de energie, să vedem dacă trebuie intervenit sau nu pe piaţă. Eu zic că odată cu plafonare plus compensare se vor calma şi fluctuaţiile din piaţă şi mai cred un lucru, că în momentul când am pus acel impozit pe venitul suplimentar pentru cei care nu plătesc certificat de CO2, pentru cei care nu poluează şi care nu au influenţă în creşterea preţului şi care beneficiază de această creştere de preţuri fără să aibă costuri suplimentare sau alte lucruri, cred că preţul se va tempera cât de cât şi nu vor mai fi aşa, să zicem, de dornici să aibă câştiguri de pe urma acestor mişcări şi volatilităţi ale pieţei", a spus ministrul interimar al Energiei, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că această lege este valabilă de la 1 noiembrie, iar reprezentanţii Ministerului Energiei vor avea până atunci discuţii cu furnizorii.

"E normal să avem un dialog cu furnizorii, să vedem cum implementăm şi cum îi ajutăm să implementeze cât mai repede acest lucru, în aşa fel încât să nu fie sincope", a afirmat Popescu.

Acesta a mai spus că, potrivit acestei legi, amânarea facturilor este posibilă doar pentru consumatorii vulnerabili, iar cei care vor să facă acest lucru trebuie să facă o solicitare către furnizor.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie , stabilind pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţile de învăţământ, de cult, ONG-uri.

S-au înregistrat 285 voturi pentru, unul contra şi un deputat nu a votat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

2 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

3 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

4 Rusia, oameni buni...

5 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei