Popovici ne-a învățat prost: Explicația ultimelor rezultate și verdictul dat de doi înotători de talie mondială

Popovici ne-a învățat prost: Explicația ultimelor rezultate și verdictul dat de doi înotători de talie mondială

David Popovici ne-a cam învățat prost, după anul 2022 în care a dat drumul la „aspiratorul de medalii“ și a avut 11 clasări pe locul 1 în probele individuale în care a concurat în întrecerile internaționale.

David Popovici

În 2023, la Mondialele de la Fukuoka (Japonia), înotătorul de 19 ani n-a mai reușit astfel de rezultate, obținând un loc 4 la 200 de metri liber și un loc 6 la 100 de metri liber. Vorbim despre cele două probe în care, cu un an mai devreme, Popovici „confiscase“ aurul, atât la Europene, cât și la Mondiale. După întrecerea de la Fukuoka, „Adevărul“ a explicat, pe larg, căderea lui David, oferind argumente concrete cu timpii săi și cei ai rivalelor sale. Și trebuie să fim conștienți că nici la anul, la Jocurile Olimpice de la Paris, David nu va defila spre aurul olimpic. Explicația e simplă: concurența va fi crâncenă și la Paris, unde vor veni cei mai buni înotători ai planetei în forma lor cea mai bună! În mod cert, David va fi printre favoriți, dar acest statut nu garantează nimic în niciun sport.

Până să vedem cum se va descurca Popovici la JO 2024 (26 iulie – 11 august), campionul nostru tocmai a bifat Europenele de bazin scurt de la Otopeni. Unde bilanțul său în probele individuale a inclus un bronz la 100 de metri liber, plus un loc 4 la 200 de metri liber. Poate că pentru unii aceste rezultate au fost un pic sub așteptări, având în vedere imaginea pe care și-a creat-o David după anul 2022. Și în contul căreia unii au impresia că puștiul de 19 ani trebuie să ia aurul, de câte ori intră în concurs. Nimic mai departe de adevăr!

Se simte ca peștele în apă. În bazinul olimpic!

Însuși David Popovici ne-a spus, în mod repetat, că întrecerile de bazin scurt (25 de metri lungime) nu sunt specialitatea lui. El se simte, într-adevăr, ca peștele în apă în bazinul olimpic, de 50 de metri lungime. Iar rezultatele sale spectaculoase din 2022 au venit în bazinul olimpic.

Bazinul scurt nu e neapărat teritoriul meu. Pentru unii e mai ușor în scurt, pentru alții în lung, depinde ce specializare ai. Pentru mine e mai greu, dar încerc să învăț cât mai multe din bazin scurt și să adaug cât mai multe unde îmi place mie, în bazinul lung, în bazinul olimpic“, a spus David, anul trecut, înainte de a pleca la Melbourne pentru Mondialele de bazin scurt. În Australia, la fel ca acum la Otopeni, Popovici a cucerit o singură medalie, argint, în proba de 200 de metri liber.

Explicațiile specialiștilor lămuresc lucrurile

De ce însă Popovici are un stil mai potrivit pentru bazinul olimpic, de 50 de metri lungime? Explicațiile au fost oferite de doi foști înotători de talie mondială. Pe scurt, românul are această abilitate de a-și dezvolta viteza în bazinul olimpic, fix când rivalii săi se chinuiesc să mențină ritmul.

Durerea pe care o simți la viteza pe care o atinge David Popovici, în a doua tură de bazin, a doua tură de 50 de metri... Numai cei care au înotat în ritmul ăsta, pot înțelege despre ce vorbim aici! Eu, când eram sportiv activ, am înotat în acel ritm, pentru recordul mondial. Și la a doua tură simțeam că m-a împușcat cineva în apă! Durerea m-a lovit atât de tare în a doua tură, încât, pur și simplu, n-am reușit să mențin ritmul necesar pentru atingerea recordului mondial. Acest puști (n.r. – David Popovici) menține ritmul acesta și după ce parcurge 75 de metri din 100, de parcă nu s-a întâmplat nimic! E ceva nemaipomenit! N-am nicio explicație pentru ce reușește să facă acest puști!“, a declarat australianul Brett Hawke, cu două medalii mondiale de argint în CV-ul său.

La fel a vorbit și Michael Klim, născut în Polonia, dar care a reprezentat Australia, cucerind șase medalii olimpice la înot pentru „canguri“.

Popovici are această abilitate de a menține o viteză incredibilă și pe a doua tură de bazin. Epuizarea nu-l afectează. E fenomenal! Pur și simplu, înoată, îmbrățișează durerea care te lovește pe finalul cursei și merge înainte“, a spus Klim.

David Popovici, după Mondialele de bazin scurt din 2022: Am înotat bine, dar cumva împotriva voinței mele pentru că încă urăsc bazinul scurt.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”