Popularitatea ChatGPT poate duce la apariţia escrocheriilor sentimentale, avertizează experţii

Popularitatea ChatGPT poate duce la apariţia escrocheriilor sentimentale, avertizează experţii

Noua aplicaţie ChatGPT a atins 100 de milioane de utilizatori, iar ca urmare a acestei popularităţi ar putea fi folosită inclusiv pentru escrocherii sentimentale, susţin experţii Eset, potrivit Agerpres .

ChatGPT. FOTO Shutterstock

Într-un articol publicat, recent, pe blogul din România al companiei de securitate cibernetică ESTE se arată că, după ce a fost lansat pe 30 noiembrie 2022 şi a uimit o lume întreagă, ChatGPT a devenit aplicaţia web cu cea mai rapidă creştere înregistrată vreodată, ajungând la un milion de utilizatori în primele cinci zile, ca mai apoi să atingă 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie 2023.

Astfel, chatbot-ul a captat imaginaţia publicului ca fiind ceva inedit şi diferit şi va rămâne prima mare tendinţă tehnologică relevată în cursul anului 2023, este de părere Andre Lameiras, specialist Eset.

Potrivit acestuia, având în vedere popularitatea aplicaţiei web bazate pe inteligenţa artificială, nu poate fi exclusă perceperea acesteia ca o alternativă la interacţiunile umane clasice.

„Deşi ChatGPT este conceput pentru a fi un interlocutor obiectiv, care să ajute cu informaţii pe oricine îi solicită acest lucru, este posibil ca această capacitate de a răspunde la orice întrebare să fie folosită şi pentru conversaţii<<sentimentale>>”, explică Andre Lameiras.

Conform unui scenariu derulat de către experţi, se pune întrebarea dacă putem spune prietenilor că suntem implicaţi într-o relaţie sentimentală. Concluzia este că chatbot-ul explică faptul că nu are capacitatea de emoţii sau prezenţă fizică, astfel poate fi disponibil doar pentru o „relaţie funcţională”.

„Aşadar, nu vă faceţi iluzii, acesta nu poate înlocui (deocamdată) un partener în adevăratul sens al cuvântului, mai ales la nivel emoţional”, precizează sursa citată.

Aceste tendinţe de a încălca regulile pot fi considerate un punct slab

Într-o a doua situaţie putem pretinde că suntem la o întâlnire romantică, dar pentru să le povestim ulterior prietenilor despre cum au decurs lucrurile?

Poate părea o idee bună să îi ceri lui ChatGPT să ieşiţi la o întâlnire, nu? Ce ar putea merge prost? Deşi "standardele etice" ale bot-ului nu îi permit să se prefacă că merge la o întâlnire, pentru a nu induce alte persoane în eroare, acesta poate "simula" o întâlnire, mai exact o discuţie despre scenarii ipotetice, asemenea unei analize teoretice. Analizând răspunsurile oferite şi perspectiva asupra subiectului, a fost destul de evident că ChatGPT este ferm în declaraţia sa: nu are capacitatea de "a plăcea pe cineva". În schimb, în cadrul oricărei interacţiuni se concentrează pe ceea ce poate face cel mai bine: să răspundă la întrebări şi să ofere informaţii într-o manieră conversaţională”, explică specialiştii.

Specialiștii au identificat punctele slabe.

Cu toate acestea, putem observa că ChatGPT nu numai că a fost dispus să ocolească propriile limitări etice atâta timp cât subiectul era doar "simularea unei întâlniri", dar părea să fie foarte conştient de modul în care a imaginat o primă întâlnire perfectă. Aceste tendinţe de a încălca regulile pot fi considerate un punct slab şi o potenţială cale de exploatare a capacităţilor aplicaţiei web în scopuri maliţioase”, spun specialiştii.

Autorul articolului de specialitate avertizează asupra faptului că riscurile legate de Inteligenţa Artificială (AI) există, pe măsură ce ChatGPT a fost distribuit masiv în lumea digitală la sfârşitul anului 2022, arată Agerpres.

În acest context, escrocii sentimentali şi, aparent, chiar şi persoane reale care folosesc aplicaţii de dating online nu au ezitat să profite de acest instrument. Astfel, aceştia au creat profiluri false foarte convingătoare cu ajutorul cărora au trimis mesaje „intereselor amoroase”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante