Portret de parlamentar - Marilen Gabriel Pirtea, deputat PNL Timiș

Portret de parlamentar - Marilen Gabriel Pirtea, deputat PNL Timiș

Rectorul Universității de Vest Timișoara (UVT), prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea va păși pentru prima dată în Parlamentul României, fiind ales ca deputat pe lista PNL Timiș, care a obținut 25,57% din voturile electoratului din județ.

Marilen Gabriel Pirtea a câștigat în această primăvară cel de-al doilea mandat de rector al UVT, el fiind conducător de doctorate în domeniul Finanțe.

Pirtea a precizat că și-ar dori să activeze în Comisia pentru Educație a Camerei Deputaților. El a punctat că o abordare mai personalizată a tranziției de la gimnaziu la liceu ar ajuta și la reducerea ratei de abandon școlar atât în preuniversitar, cât și în universități, unde se ridică la 40%.

''Este greu, ca instituție de învățământ superior, să rezolvi o problemă care se trage din preuniversitar. Dacă am reuși ca prin admiterea la liceu să direcționăm elevii către acele unități de învățământ care li se potrivesc ca profil și abordare, în câțiva ani am vedea studenți mai bine pregătiți, mai motivați și mulțumiți de deciziile lor, chiar dacă este posibil ca numărul lor să scadă în continuare printr-o astfel de măsură'', declara Pirtea după prima sesiune de bacalaureat din 2016.

Este absolvent al Facultății de Științe Economice a UVT, specializarea Finanțe-Bănci (1992) și și-a obținut masteratul în anul 1998, devenind doctor în domeniul Finanțelor în anul 2002, cu teza ''Managementul Trezoreriei Întreprinderii'', la UVT.

A urmat mai multe cursuri de specializare și de perfecționare la Centrul de Pregătire Financiară Millenium București, la Universitatea București și la Timișoara, dar și la cursuri organizate de Universitatea Autonomă Barcelona

Ascensiunea sa profesională în UVT a început din 1997, ca preparator universitar (1997 — 2000), asistent (2000-2002), lector (2002 — 2005), conferențiar (2005—2008), apoi, profesor.

A efectuat vizite de studii în Anglia, Italia, SUA, Spania și a primit mai multe distincții la nivel național, pentru activitatea didactică sau de cercetare.

Acum în vârstă de 43 de ani, Marilen Gabriel Pirtea a avut prima funcție de conducere în calitate de cancelar (2004 — 2008), trei luni de prodecan (2008), decan (2008 — 2012) și rector.

Este membru în mai multe asociații cu profil finanțe-bănci din țară, membru fondator al Platformei de Formare și cercetare Interdisciplinară ''Nicholas Georgescu-Roegen''.

În media locală, Marilen Gabriel Pirtea este considerat a fi ''cel mai bogat rector din România''. Declarația de avere semnată de Marilen Gabriel Pirtea în iunie 2016 indică un teren de 555 mp în Timișoara (cumpărat în 2003) și 10.000 mp de teren (cumpărat în 2008) în localitatea limitrofă reședinței de județ, Giarmata. Pirtea mai deține patru locuințe în Timișoara și un autoturism.

Deține active financiare la bănci din țară, în valoare totală de 250.000 de lei, dar și șase plasamente în sumă totală de 115.000 de euro. Toate bunurile sunt în cotă parte egală cu soția sa.

Veniturile lui Marilen Gabriel Pirtea pe anul trecut au fost de 135.283 de lei din salariul de rector, din proiecte de cercetare ale UVT — 116.138 de lei, din plata cu ora la UVT a încasat 2.889 de lei, iar soția sa a încasat un salariu de 182.524 de lei, de la ADR Vest.

Din alte surse, familia a mai încasat 23.000 lei.

Declarația de interese a lui Marilen Gabriel Pirtea conține calitatea sa de asociat la Global Business Aliance și pe cea de membru în Consiliul de administrație la Aeroportul Internațional Timișoara.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale