Portugalia: Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a anunţat organizarea de alegeri parlamentare anticipate

Portugalia: Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a anunţat organizarea de alegeri parlamentare anticipate

Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a decis joi să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri parlamentare anticipate pe 30 ianuarie pentru a depăşi impasul cauzat de respingerea bugetului pentru 2022 de către guvernul socialist, în contradicţie cu foştii săi aliaţi de extremă stânga, transmite AFP.

Respingerea bugetului "a redus total baza de sprijin a guvernului", în contextul în care 2022 va fi "un an decisiv pentru ieşirea durabilă din pandemie şi criza socială care ne-a lovit", a susţinut şeful statului, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, într-o alocuţiune televizată.

Antonio Costa, care a ajuns în 2015 în fruntea unui guvern minoritar susţinut de Blocul de Stânga şi Partidul Comunist, promisese deja să facă campanie pentru "o majoritate puternică, stabilă şi durabilă".

La dreapta, cele două partide conservatoare sunt afectate de diviziuni interne ce riscă să joace în favoarea partidului de extremă dreapta Chega.

Chiar înainte de respingerea proiectului de buget pentru 2022, care a declanşat criza politică în urmă cu o săptămână, preşedintele a avertizat că acest lucru ar duce la avansarea datei alegerilor legislative programate în mod normal pentru toamna anului 2023.

Şeful statului a încercat să forţeze un compromis între guvern şi partidele stângii radicale pentru că, în opinia sa, legea bugetului este fundamentală pentru a relansa economia graţie fondurilor europene din planul de redresare post-COVID-19.

Partidele de extremă stângă au votat însă împotriva bugetului, alături de opoziţia de dreapta, pecetluind astfel sfârşitul unei alianţe fără precedent de la institutirea democraţiei în Portugalia, în 1974.

Aproximativ nouă milioane de alegători vor fi chemaţi la urne pentru a treia oară în decurs de un an, după alegerile prezidenţiale din ianuarie şi cele municipale de la sfârşitul lunii septembrie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale