Posibil atac terorist la Bruxelles: Un polițist a murit și altul este rănit

Posibil atac terorist la Bruxelles: Un polițist a murit și altul este rănit

Un poliţist a decedat în urma unei agresiuni comise joi seară în cartierul Schaerbeek din Bruxelles, ancheta fiind preluată de Parchetul federal belgian sub suspiciunea de atac terorist.

O altă patrulă de poliţie a intervenit după atac și l-a iobilizat pe suspect Foto EPA EFE

Faptele s-au petrecut joi în jurul orei locale 19:15, în apropiere de Gara de Nord din capitala belgiană, unde doi poliţişti au fost atacaţi cu un cuţit de un bărbat, relatează Agerpres .

Unul dintre cei doi poliţişti a decedat la spital din cauza rănilor grave, potrivit autorităţilor belgiene.

O altă patrulă de poliţie a intervenit după atac şi a făcut uz de armă pentru a imobiliza suspectul, care a fost spitalizat cu răni la abdomen şi gambe.

Postul public de radio şi televiziune RTBF a informat că suspectul, Y.M., născut în 1990, figurează în banca de date comune coordonată de OCAM (Organul de coordonare pentru analizarea ameninţărilor), în categoria ''extremişti potenţial violenţi''.

Strigase „Allah Akbar”

Conform unor surse din poliţie, suspectul se deplasase joi în jurul prânzului la comisariatul de poliţie dintr-un alt cartier bruxellez, Evere, unde proferase ameninţări contra forţelor de ordine. Mai multe media belgiene au relatat că bărbatul strigase 'Allah Akbar' către poliţişti.

Premierul belgian Alexander De Croo a reacţionat la scurt timp după acest incident tragic. ''Poliţiştii noştri îşi riscă viaţa în fiecare zi pentru a asigura siguranţa cetăţenilor noştri. Drama de astăzi demonstrează acest lucru, încă o dată'', a scris el pe Twitter, după care a adăugat: ''Gândurile mele se îndreaptă către familia şi prietenii ofiţerului decedat. Speranţa mea sinceră este ca să fie bine colegul său spitalizat".

Ministrul belgian de interne Annelies Verlinden a condamnat într-o postare pe Twitter o "dramă oribilă". ''Mă gândesc acum înainte de orice la toţi apropiaţii (poliţistului ucis), la membrii zonei de poliţie Bruxelles-Nord şi la întreaga poliţie'', a scris Verlinden.

Şi ministrul justiţiei Vincent Van Quickenborne a reacţionat, distribuind pe Twitter cuvintele preşedintelui partidului din care face parte, Egbert Lachaert: ''Teribil. Gândurile mele merg către apropiaţii victimei şi către fiecare agent care lucrează zilnic pentru a ne asigura securitatea''.

Paul Magnette, preşedintele Partidului Socialist (francofon), s-a referit la rândul său la poliţiştii atacaţi şi la familiile lor. ''Toate gândurile mele se îndreaptă spre rudele poliţiştilor înjunghiaţi în apropiere de Gara de Nord din Bruxelles. Să nu uităm niciodată ceea ce le datorăm poliţiştilor care îşi pun viaţa în pericol pentru a ne garanta securitatea'', a declarat el.

Începând din 2016, anul atentatelor jihadiste de la Bruxelles soldate cu 32 de morţi (22 martie), în Belgia au fost comise mai multe agresiuni împotriva poliţiştilor sau militarilor.

Cel mai recent atac considerat ''terorist'' a avut loc la Liege, în estul ţării, pe 29 mai 2018, când Benjamin Herman, infractor radicalizat, în vârstă de 31 de ani, a ucis cu focuri de armă doi poliţişti şi un student, strigând de mai multe ori 'Allah Akbar'. Ulterior, el a fost împuşcat de forţele de ordine.

În 25 august 2017, un bărbat în vârstă de 30 de ani, de origine somaleză, care a rostit cuvintele 'Allah Akbar', a agresat cu cuţitul mai mulţi soldaţi, rănind uşor pe unul dintre aceştia. Autorul a fost de asemenea împuşcat de forţele de ordine.

Cu un an înainte, pe 6 august 2016, un algerian care trăia în Belgia a atacat cu o macetă doi poliţişti la Charleroi (sudul Belgiei), strigând 'Allah Akbar'. Unul dintre poliţişti a suferit răni la nivelul feţei. Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat a doua zi acest atac.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!