#postBrexit Regatul Unit se confruntă cu o pierdere de influenţă după Brexit (diplomat francez)

#postBrexit Regatul Unit se confruntă cu o pierdere de influenţă după Brexit (diplomat francez)

Regatul Unit va trebui să depună "multe eforturi" pentru a recăpăta o "influenţă reală" în lume după ieşirea sa din Uniunea Europeană, anticipează diplomata franceză Sylvie Bermann, într-un interviu acordat AFP şi difuzat sâmbătă.

Bermann, autoare a cărţii "Goodbye Britannia, Regatul Unit în faţa provocării reprezentate de Brexit" şi fostă ambasadoare a Franţei la Londra, în perioada 2014-2017, ea a fost martora referendumului privind Brexitul din 2016 şi a făcut ceva valuri în Regatul Unit după ce l-a calificat pe premierul Boris Johnson drept un "mincinos incorigibil".

"Peste 700.000 de europeni au părăsit ţara (Regatul Unit - n.r.). Există dificultăţi în relaţiile comerciale, în Irlanda de Nord. Este motivul pentru care britanicii au dorit să prelungească perioada de graţie" în privinţa controalelor asupra mărfurilor care sosesc în provincia britanică dinspre Regatul Unit, a declarat ea.

Amsterdamul a depăşit Londra ca centru financiar. Unele companii au declarat că se vor instala pe continent pentru că altfel va deveni mult mai greu să exporte. Există totodată mai multă birocraţie decât înainte, a mai spus Bermann, care a avertizat că Brexitul nu s-a terminat. "Există o mulţime de chestiuni neclarificate. Vedem ce se întâmplă cu Irlanda de Nord. Niciun acord nu s-a produs în ceea ce priveşte serviciile financiare care reprezintă 80% din exporturile ţării", a spus diplomata franceză.

Întrebată dacă premierul Boris Johnson face paradă de faptul că Regatul Unit a depăşit Europa în ceea ce priveşte vaccinarea anticoronavirus pentru a distrage atenţia de la dificultăţile legate de Brexit, Bermann a apreciat că actuala "criză sanitară disimulează un pic restul, deoarece campania de vaccinare britanică este mult mai bună decât cea a europenilor. Bravo lor".

Însă Bermann aminteşte că faptul că Regatul Unit stă mai bine în acest domeniu decât Uniunea Europeană nu se datorează neapărat Brexitului, aşa cum doresc autorităţile de la Londra să acrediteze ideea. În realitate, comanda de vaccinuri a fost făcută în momentul în care Regatul Unit se afla încă sub incidenţa normelor europene, spune ea. "Este normal ca Boris Johnson să facă paradă de acest succes. Însă Regatul Unit rămâne printre ţările cele mai afectate din lume", aminteşte Bermann.

"Sunt puţin surprinsă că au făcut atâta caz că am spus că el (Boris Johnson - n.r.) este un mincinos. E un fapt bine cunoscut. A început prin a fi concediat de Times (pe când era corespondent al publicaţiei la Bruxelles). Toţi jurnaliştii din Regatul Unit sunt la curent cu 'euromiturile' lui. Mulţi ştiau că erau invenţii (aruncând UE în derizoriu), dar ele au avut impact, ele au pregătit o anumită manieră de reacţie împotriva Europei", a apreciat diplomata franceză.

Întrebată ce reprezintă în prezent Regatul Unit pe scena internaţională şi care sunt caracteristicile "relaţiei speciale" cu SUA, Bermann a răspuns că, "acum, elementul principal în lume este acest Război Rece între Statele Unite şi China. Chinezii sunt interesaţi de UE. Este unul dintre motivele pentru care au acceptat concesii în decembrie în ceea ce priveşte acordul referitor la investiţii. Iar americanii vor să aibă sprijinul europenilor pentru o anumită politică de îndiguire a Chinei. În această relaţie triunghiulară SUA/China/UE, este mai greu pentru Regatul Unit să joace un rol. Vor trebui să facă mult mai multe eforturi pentru a putea avea o influenţă reală în lume".

"Cât despre 'relaţia specială' cu SUA, ea este specială mai ales pentru britanici. Statele Unite se folosesc adesea de britanici ca o punte sau ca o pârghie în relaţia cu UE. Este evident că-i vorba despre un rol pierdut. Boris Johnson are noroc că prezidează în acest an G7 (grupul ţărilor puternic industrializate - n.r.). Şi va prezida şi COP26 (conferinţa privind clima) în noiembrie la Glasgow. Aceasta îi va oferi o vizibilitate care altfel ar fi mai greu de obţinut", a conchis Bermann. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro