#postBrexit: Trafic fluid prin tunelul de sub Canalul Mânecii, în prima zi de Brexit

#postBrexit: Trafic fluid prin tunelul de sub Canalul Mânecii, în prima zi de Brexit

Aproape 200 de camioane au trecut prin tunelul de sub Canalul Mânecii "fără nicio problemă" în noaptea de joi spre vineri după ce Marea Britanie a ieşit din piaţa unică europeană şi au fost restabilite formalităţile vamale, a indicat grupul Getlink care exploatează tunelul, citat vineri de France Presse.

"Traficul a fost suficient de intens pentru o noapte excepţională şi istorică, totul a decurs bine", a declarat un purtător de cuvânt al grupului.

"Toate camioanele au îndeplinit formalităţile" impuse acum de Brexit, "nu au avut loc respingeri de camioane", a precizat el.

În partea franceză, noile formalităţi au intrat în vigoare la miezul nopţii, odată cu sosirea la "pit stop" - punct de control pentru camioanele ce pleacă în Regatul Unit - a unui prim vehicul greu de marfă din România, transportând corespondenţă şi colete.

Pe lângă controalele obişnuite de siguranţă şi securitate, agenţii au scanat plăcuţa de înmatriculare în faţa presei.

"Sunt foarte fericit, este un privilegiu pentru mine", a declarat şoferul vehiculului, Toma Moise, în vârstă de 62 de ani, înainte ca primarul portului francez Calais, Natacha Bouchart, să apese simbolic butonul care îi autoriza plecarea.

"Acesta este un moment istoric (...), sunt 48 de ani de întoarcere în timp cu consecinţe pentru care nu avem încă toate contururile", a declarat ea.

Prima navetă feroviară din Marea Britanie a debarcat apoi în siguranţă primul său lot de camioane.

Companiile trebuie acum să se supună formalităţilor în ambele sensuri şi să declare mărfurile la vama franceză pe internet prin intermediul sistemului informatic numit "frontieră inteligentă".

Primele vehicule grele care trec cu feribotul sunt aşteptate la începutul după-amiezii în portul Calais, după o pauză de revelion pentru traficul maritim.

Astăzi, 70% din schimburile comerciale dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană trec prin porturile franceze Calais şi Dunkerque. În medie, 60.000 de pasageri şi 12.000 de camioane le tranzitează cotidian.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt „șansele” de a fi mobilizat, în funcție de vârsta și pregătirea militară pe care le ai, dacă se sună mobilizarea generală

2 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

3 Surprinzătoarele afirmații ale unui analist ungur, care susține că bazele americane din România și Polonia ar putea fi folosite pentru a ocupa vestul …

4 VIDEO Rusia a încasat sâmbătă o lovitură cruntă din partea Ucrainei

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...