#postBrexit UE încearcă să calmeze spiritele la Dublin după o gafă diplomatică (AFP)

#postBrexit UE încearcă să calmeze spiritele la Dublin după o gafă diplomatică (AFP)

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic a încercat marţi în faţa parlamentarilor irlandezi să calmeze furia provocată la Dublin în urma unei erori diplomatice a Bruxellesului privind aprovizionarea cu vaccin a Irlandei de Nord, ceea ce a alimentat tensiuni în provincia britanică, relatează AFP.

'Au fost comise greşeli în procesul care a condus la această decizie şi regretăm profund aceasta', a declarat Sefcovic marţi în faţa Comisiei parlamentare irlandeze însărcinată cu afacerile europene.

'Cred că ar fi mai bine să încetăm să ne mai jucăm cu a face reproşuri', a adăugat el.

Odată ieşită oficial din Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie 2020, Marea Britanie a părăsit uniunea vamală şi piaţa unică europeană în ianuarie 2021, la sfârşitul perioadei de tranziţie privind Brexit.

Dar provincia sa Irlanda de Nord continuă să facă parte din aceasta, potrivit termenilor protocolului specific negociat în acordul de separare între Londra şi Bruxelles, care introduce astfel controale asupra transporturilor de mărfuri care sosesc în provincia britanică din Marea Britanie.

La sfârşitul lunii ianuarie, Uniunea Europeană a provocat indignarea unioniştilor, ameninţând că va recurge la articolul 16 din protocolul nord-irlandez, ceea ce i-ar fi permis să treacă peste anumite prevederi după o dispută cu Londra pe tema aprovizionării cu vaccin britanic împotriva COVID-19.

În cursul audierii lui Sefcovic, senatoarea Regina Doherty a declarat că UE a comis o eroare de 'începător' reacţionând într-un mod 'emoţional' în timpul perioadei de vaccinare.

Ea s-a declarat preocupată de refuzul lui Sefcovic de a descrie în detaliu evenimentele care au condus la ameninţarea respectivă.

Soluţia găsită pentru Irlanda de Nord a fost adoptată pentru a evita revenirea la infrastructura de frontieră între provincia britanică şi Republica Irlanda, puncte de fricţiuni timp de trei decenii sângeroase între unionişti şi republicani cărora li s-a pus capăt în 1998.

Dar liderii unionişti din Irlanda de Nord, ataşaţi menţinerii provinciei sub coroana britanică, au solicitat recent abandonarea acestui protocol, invocând penuria mărfurilor provenind din Marea Britanie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”