Povestea celui mai în vogă bucătar român: Cum a ajuns la conducerea unuia dintre restaurantele de top din Londra alături de un chef Michelin: "Nu am mers la facultate pentru că a trebuit să muncesc"

Alex Crăciun îşi trăieşte acum visul. De la Capra Neagră din Poiana Braşov, Alex Crăciun a ajuns acum să conducă bucătăria Sosharu din Londra, restaurant abia deschis într-una dintre cele mai impresionante arene culinare ale lumii, parte din imperiul gastronomic construit de Jason Atherton, un răsfăţat al stelelor Michelin, informează da.zf.

Povestea celui mai în vogă bucătar român: Cum a ajuns la conducerea unuia dintre restaurantele de top din Londra alături de un chef Michelin: "Nu am mers la facultate pentru că a trebuit să muncesc"

Începutul a fost neplanificat, dar traseul a fost construit cu ambiţia unui obsedat de munca sa, 20 de ore pe zi, zi de zi. Pentru Alex Crăciun mâncarea este totul, este alfa şi omega poveştii sale, iar cele mai „aromate“ capitole abia acum încep să fie scrise, informează da.zf.

„Tata gătea mereu acasă, aşa că de la o vârstă fragedă am fost înconjurat de mâncare, de procesul de a găti. Nu mi-am dat seama la acel moment, dar cred că acest lucru a semănat scânteia pasiunii pentru gătit în mine“, spune Alex Crăciun, 30 de ani, pentru După Afaceri Premium.

Nu şi-a dat seama pe loc că magia deja fusese făcută, aşa că începuturile relaţiei sale cu gătitul sunt mai degrabă întâmplătoare decât nemţeşte planificate.

„Nu am mers la facultate pentru că a trebuit să mă apuc de muncă şi pentru că voiam să fac bani cât mai repede. Pur şi simplu s-a întâmplat. Eu nu am planificat să devin chef, dar m-am ales cu un job într-o bucătărie, iar dragostea mea pentru gătit a început să crească din acel moment. Apoi am realizat că este un lucru de care sunt pasionat în mod veritabil.“

Primul job? Restaurantul Capra Neagră de la intrarea în Poiana Braşov. Aproape pare de necrezut că dintr-un restaurant care întâmpină în prezent dificultăţi în a face o omletă cinstită se pot naşte astfel de cariere, dar pasiunea pentru meserie dublată de muncă până la pragul epuizării totale pot face minuni.

„Visul meu a fost să călătoresc şi am avut şansa de a găsi un job în Newcastle (localitate situată la circa 500 de kilometri de nordul Londrei - n.red.). Am profitat de această oportunitate, iar acest lucru s-a dovedit a fi un pas important, o decizie cu adevărat bună.“

Într-un interviu acordat Bloomberg, printre zâmbete, Alex Crăciun mărturisea că la început experienţa din Newcastle a fost groaznică. Nu vorbea limba, aşa că nu înţelegea foarte bine ce se petrece în jurul său, dar după cinci luni de zile a ajuns să conducă bucătăria de acolo.

Pasul cel mai mare avea să fie însă întâlnirea cu Jason Atherton. Cu o carieră absolut uimitoare, care a presupus colaborări cu chef-i legendari precum Ferran Adria, Jason Atherton se alătură în 2011 grupului Gordon Ramsay. După ce lansează Maze în Londra şi supervizează deschiderea a altor cinci restaurante cu acelaşi nume la nivel global, Jason Atherton decide să părăsească Gordon Ramsay Holdings pentru a-şi înfiinţa propriul său grup de restaurante, The Social Company. În aprilie 2011 deschide Pollen Street Social în Mayfair, una dintre cele mai exclusiviste zone din Londra, şi în numai 6 luni de zile obţine o stea Michelin. De 20 de ani în România se deschid zeci de restaurante, niciunul nu a primit vreo stea. De fapt nici nu se ştie dacă vreun agent Michelin a păşit în vreun restaurant din România.

Citeşte continuarea AICI.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Ce mai caută pesedista Savonea în CSM?

5 PNL a devansat Alianţa USR-PLUS în Bucureşti. PSD, spre prăpastie

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta