Povestea chivuțelor, femeile care asigurau pe vremuri curățenia caselor celor avuți. Erau și bocitoare

Povestea chivuțelor, femeile care asigurau pe vremuri curățenia caselor celor avuți. Erau și bocitoare

Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar gospodinele fac ultimele pregătiri legate de curățenie. Dacă astăzi, în lipsă de timp, se apelează, uneori, la firme specializate, în trecut chivuțele asigurau curățenia caselor.

Bucuresti interbelic-Chivuțe, asteptând clientii, 1929 FOTO: Nicolae Ionescu

Din arhivele Bibliotecii V.A Urechia, aflăm că chivuțele erau, în perioada interbelică, femeile plătite cu ziua care asigurau pe vremuri curățenia caselor. Acestea făceau parte din oferta „serviciilor oferite la domiciliu” și erau căutate, de exemplu, pentru spălarea geamurilor. Ele erau, însă, căutate și pentru curățirea pereților exteriori.

Termenul de chivuță provine din prenumele Paraschiva, mai exact din diminutivul acestuia, Paraschivuța și desemnează femeia tocmită cu ziua ca să curețe casa sau/și să văruiască.

Chivuțele erau solicitate și pe post de bocitoare la înmormântări

În imaginile ilustrate de biblioteca V. A Urechia, chivuțele stau grupate, în așteptarea unui client cu care să se tocmească pentru o „dereticare”. În acest interval de timp, de așteptare a clienților, chivuțele se mai îndeletniceau și cu alte activități: ghiceau amatoarelor în trecere sau vindeau porumb fiert. Mai erau solicitate și pe post de bocitoare la înmormântări.

„Înșirate pe bordura trotuarului, chivuțele își afișează lăncile cu barbă și așteaptă o dereticare pe undeva. Dar cine mai deretică astăzi. Noroc că dereticatul nu e singura lor meserie; mai știu să ghicească în cărți, în palmă sau în orice altceva, să vândă „porumbel”, să jelească morții mahalalei. Dar ce nu știu și ce nu fac…”, descrie presa vremii , potrivit Biblioteciii V. A Urechia.

Chivuțe, în așteptarea clienților FOTO: Biblioteca V. A Urechia

Chivuțe, în așteptarea clienților FOTO: Biblioteca V. A Urechia

„Chivuțele făceau parte din peisajul bucureștean. Pe cap cu o basma neagră și înnodată sus, cu fuste ceva mai scurte, cu o bidinea cu coadă pe umăr și cu o găleată cu var în mână, străbăteau străzile mahalalelor. – Spoim! Văruim odăi!”, scrie Graziella Doicescu, Captivantul București interbelic, Vremea, București.

Cu timpul, chivuțele care stăteau la stradă cu bidinelele pentru a fi tocmite la curățenia caselor, au dispărut. Ele au fost înlocuite de firmele specializate în curățenie sau muncitori plătiți cu ziua.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...