Poziția umilitoare în care ar ajunge Rusia dacă ar anexa regiunile Lugansk și Donețk

Poziția umilitoare în care ar ajunge Rusia dacă ar anexa regiunile Lugansk și Donețk

Dezbaterile urgente din din 19 septembrie din rândul autorităților pro-ruse privind necesitatea ca Rusia să anexeze imediat regiunile Lugansk și Donețk (o mare parte din această din urmă regiune nu se află sub ocupație) sugerează că forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin sunt panicați din cauza contraofensivei ucrainene care se desfășoară în nordul țării, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW: succesele contraofensivei ucrainene degradează moralul militarilor ruși Foto: shutterstock

Parlamentele din așa-zisele Republici Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) au cerut fiecare autorităților pro-ruse să organizeze „urgent” un referendum privind recunoașterea DNR și LNR ca entități rusești. Margarita Simonian, propagandistă rusă și redactorul-șef al Russia Today, a felicitat acest apel, referindu-se la el ca la „scenariul Crimeei". Ea a scris că, prin recunoașterea zonelor ocupate ca teritoriu rusesc Rusia ar putea amenința mai ușor NATO cu lovituri de represalii pentru contraatacurile ucrainene, „dezlegând mâinile Rusiei în toate privințele”.

„Această abordare este incoerentă”, se arată în evaluarea ISW, în care se subliniază că forțele ruse nu controlează tot teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Prin urmare, anexarea teritoriilor revendicate de DNR și LNR ar însemna ca Rusia să anexeze regiuni care ar fi parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele lor aflate în ofensivă.

Potrivit ISW, atacurile ucrainene în Crimeea demonstrează în mod clar că chiar dacă au loc despre pe teritoriul anexat ilegal de Rusia nu declanșează automat represalii împotriva NATO, așa cum ar dori Simonian să creadă cititorii săi.

„Anexarea parțială în acestă etapă ar plasa, de asemenea, Kremlinul în poziția ciudată de a cere ca forțele ucrainene să nu ocupe teritoriul „rusesc” și în poziția umilitoare de a nu putea aplica acest lucru. Rămâne foarte neclar dacă Vladimir Putin ar fi dispus să se pună într-o astfel de situație pentru beneficiul îndoielnic de a facilita amenințarea NATO sau Ucraina cu escaladarea pe care este foarte puțin probabil să o facă în acest stadiu”, arată experții ISW.

Potrivit ISW liderii ruși ar putea rămâne fără capacități de a opri forțele ucrainene în timp ce acestea avansează peste râul Oskil și mai aproape de regiunea Lugansk. Kremlinul poate crede că anexarea parțială ar putea duce la recrutarea de forțe suplimentare, atât din interiorul Rusiei, cât și din interiorul teritoriului ucrainean recent anexat.

„Forțele ruse încearcă cu disperare să mobilizeze forțe suplimentare din toate sursele potențiale pentru a suplimenta unitățile lor puternic degradate și demoralizate, dar s-au dovedit incapabile să genereze o putere de luptă semnificativă”, menționează ISW.

Aceste utimele discuții despre anexare, conform sursei citate, nu iau în calcul alte zone din sudul Ucrainei ocupate de Rusia, în care Kremlinul plănuia anterior referendumuri de anexare. Iar disponibilitatea de a renunța la promisiunea de a alipi la Rusia toate zonele ocupate în același timp ar fi o retragere semnificativă din partea lui Putin, în ochi grupurilor de opinie pro-război de care pare că este interesat.

Experții ISW afirnă că rămâne de văzut dacă Putin este dispus să se compromită pe plan intern într-un astfel de mod. Pe de altă parte, potrivit sursei citate, reprezentanții Kremlinului din Donbas depășesc în mod regulat mesajele Kremlinului și este posibil să fi făcut acest lucru din nou, în timp ce se străduiesc să-și păstreze teritoriul ocupat în fața contraofensivei de succes și în curs de desfășurare a Ucrainei,

ISW subliniază de asemenea că succesele contraofensivei ucrainene degradează moralul în rândul unităților ruse care erau considerate de elită înainte de invazia Ucrainei în timp ce forțele ucrainene își continuă probabil operațiunile ofensive limitate și localizate peste râul Oskil și de-a lungul liniei Lyman-Yampil-Bilohorivka.

Sursa citată menționează de asmenea că forțele ruse au continuat atacurile la sol la sud de Bahmut, iar forțele ucrainene continuă să lovească mijloacele militare, de transport și logistice rusești în regiunea Herson.

„Surse ucrainene și ruse au identificat trei zone de activitate cinetică la 19 septembrie: la nord-vest de orașul Herson, lângă capul de pod ucrainean peste râul Inhuleț și în nordul regiunii Herson, lângă Olhine”, arată sursa citată, adăugând că dimensiunea unităților de voluntari pe care le poate genera Rusia este probabil în scădere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...