„Prădatorul nocturn” care oferă un avantaj în luptă armatei ucrainene VIDEO

„Prădatorul nocturn” care oferă un avantaj în luptă armatei ucrainene VIDEO

Trupele ucrainene au lăudat capacitatea de vedere nocturnă a tancului de luptă Leopard model 2A6 ca fiind un avantaj pe câmpul de luptă față de inamicul rus, relatează Insider.

Soldații ucraineni laudă calitățile tancului Leopard FOTO Captură Video

Un soldat ucrainean a declarat că brigada sa folosește noile și modernele tancuri Leopard 2A6 primite de Ucraina ca pe niște „prădători nocturni”, profitând de capacitatea lor pentru vedere nocturnă pentru a ținti inamicul rus în condiții de lumină slabă.

Iuri, un încărcător de tancuri din cadrul Brigăzii mecanizate 47 a explicat într-o înregistrare video publicată de armata ucraineană că „operăm în principal noaptea și în zori”.

El a subliniat că este momentul în care acest tanc are eficiență maximă, "la fel ca o pisică".

„De ce a fost numit Leopard? Pentru că este iute și este un prădător nocturn".

Un comandant de tancuri din brigadă a subliniat la rândul său că tancurile Leopard 2A6, de fabricație germană, au capacitatea să opereze în condiții de întuneric: „Poate opera noaptea”.

El a explicat că dispozitivul acestora de vedere pe timp de noapte oferă vizibilitate pe o distanță de până la 3,5 km, „ceea ce ne permite să ne angajăm eficient contra inamiculului și să obținem o rată de succes de aproape 100%".

E posibil ca tancurile Leopard 2A6 să fie cele mai bune tancuri ale Ucrainei, notează Forbes. Acestea sunt mai avansate decât modelele mai vechi oferite de asemenea Ucrainei de către aliații săi.

Un colonel-general rus a calificat anterior aceste tancuri ca fiind cele mai bune din Europa și a apreciat că au o bună vedere pe timp de noapte.

Prin comparație, Rusia a luptat frecvent cu ajutorul unor modele mai vechi de tancuri, uneori relicve vechi de zeci de ani din perioada sovietică, ceea ce înseamnă că echipamentul de care dispune armata rusă nu este neapărat adecvat pentru lupta pe timpul nopții, notează Forbes.

Cu toate acestea - Leopard-urile cu vedere pe timp de noapte sunt o resursă limitată. Ucraina a primit doar 21 de 2A6 de la aliații europeni și nu mai sunt așteptate alte livrări ale acestor modele. Pachetele viitoare de sprijin includ doar tancuri americane M1 Abrams și modele mai vechi de Leopard.

Vladislav, un mitralior ucrainean de tancuri din cadrul brigăzii, a declarat în clip că Ucraina are nevoie de „mai multe echipamente de acest tip”. Ucraina a primit tancurile de la aliați precum Germania abia după mai multe luni de dezbateri, într-un moment în care Kievul Ucraina și unii dintre ceilalți aliați ai săi făceau apeluri disperate ca aceste tancuri de luptă să fie furnizate cât mai curând posibil.

Vladislav a subliniat că tancurile Leopard sunt mai bune decât vechiul tanc de tip T-64 sovietic pe care îl conducea anterior, deoarece el și echipajul său au mai multe șanse de supraviețuire în cazul în care acest tanc modern este lovit.

„Principalul avantaj al acestui utilaj este capacitatea de supraviețuire a echipajului", deoarece „atunci când ieși în el, ești mai liniștit în ceea ce privește viața ta și a camarazilor tăi", a explicat el.

„Nu există un astfel de efect ca la echipamentele sovietice - nu se produce detonarea muniției de la bord și nu zboară turela, ca să spunem așa”, a precizat el.

Iuri, a cărui sarcină constă în înarmarea tancului și încărcarea muniției în timpul luptei, a mai spus că tancul modern este considerabil mai bun.

„Este ca și cum ai compara o Tesla cu o Lada”, a spus el, referindu-se la compania auto rusă care este obiect constant de glume. El s-a declarat recunoscător pentru sprijinul partenerilor occidentali în ceea ce privește tancurile, făcând observația că „nu se așteptau să stăpânim manevrarea lor într-un timp atât de scurt".

Ministerul ucrainean al Apărării a dat credit Brigăzii 47 Mecanizate pentru că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în satul Robotîne, în sudul regiunii Zaporojie. Armata ucraineană a anunțat la începutul lunii că a recucerit acest sat, în timp ce încearcă să alunge trupele rusești în cadrul contraofensivei sale demarate la începutul verii.

Ucraina a solicitat cel puțin 300 de tancuri de fabricație occidentală, dar a primit mai puţin de 100 de Leopard 2, 31 de Challenger 2 britanice şi urmează să mai primească alte 31 de M1 Abrams americane.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat