Prahova: Neregularități în dosarul Lukoil, constatate din nou de instanță după retrimiterea în judecată a dosarului

Tribunalul Prahova, instanță pe rolul căreia se află dosarul de spălare de bani care vizează compania Petrotel Lukoil, a constatat, din nou, neregularitatea rechizitoriului întocmit de procurori, după ce, în ianuarie, pe același fond, cauza a fost trimisă înapoi la Parchet, procurorii anunțând apoi retrimiterea în judecată a dosarului, ca urmare a remedierii neregularităților.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, magistrații au constatat, luni, neregularitatea rechizitoriului emis la data de 22 ianuarie de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, prin care șase persoane fizice și două persoane juridice, respectiv SC Petrotel Lukoil Ploiești și SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, au fost trimise în judecată.

În decizia instanței se arată că neregularitatea vizează mai multe aspecte, precum lipsa analizei procesului decizional în cadrul societății pentru a demonstra caracterul esențial al acțiunilor inculpaților în luarea deciziilor.

De altfel, această problemă privind analiza procesului decizional a fost invocată de Tribunalul Prahova și în luna decembrie 2015, la prima constatare a neregularității rechizitoriului.

De asemenea, magistrații au identificat și o serie de contradicții, una dintre ele vizând chiar prejudiciul reținut de procurori.

"În cazul infracțiunii de spălare a banilor, la pagina 119, paragraful 2 se afirmă că 'prejudiciul' cauzat în urma transferurilor sumelor de bani, cunoscând că acestea provin din săvârșirea infracțiunii continuate de folosire cu rea credință a creditului societății, este în cuantum total de 3.571.378.319,54 lei, afirmație care este în totală contradicție cu cele reținute la capitolul 'În drept', unde 'prejudiciul' reținut este în cuantum de 2.424.908.048,88 lei", se arată în decizia instanței.

Totodată, magistrații arată, printre altele, că în rechizitoriu nu se explică algoritmul de calcul al presupusului prejudiciu pentru unii dintre inculpații acuzați de folosire cu rea credință a creditului societății.

În acest context, instanța a dispus comunicarea către PCA Ploiești a încheierii de ședință, în vederea remedierii, în termen de cinci zile de la comunicare, a neregularităților constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată inițial de procurorii PCA Ploiești la data de 3 august a anului trecut, în acest dosar fiind deferite justiției SC Petrotel Lukoil Ploiești, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, dar și șase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncți din cadrul societății de la Ploiești — Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administrație al Petrotel Lukoil, Andrei Rață, și contabilul șef Dorel Duțu.

La acel moment, procurorii anunțau că prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

În luna decembrie, instanța de fond a constatat neregularitatea rechizitoriului și a dispus, în ianuarie, restituirea dosarului la PCA Ploiești, decizia Tribunalului Prahova fiind motivată prin 'pasivitatea totală' a procurorului care nu a remediat acele neregularități și nici nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă își menține sau nu dispoziția de trimitere în judecată a dosarului.

Ulterior, la data de 22 ianuarie, PCA Ploiești a anunțat, printr-un comunicat de presă, că dosarul Lukoil a fost din nou trimis în judecată după ce procurorii au remediat neregularitățile constatate de magistrați.

AGERPRES/ (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Elena Stanciu, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Vela anunţă că poliţiştii de la Rutieră vor fi dotaţi cu camere video: Nu o să mai găsiţi deputaţi care înjură…

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

5 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion