Prahova: Primarul de la Sinaia, scos de sub control judiciar, după aproape un an de la interzicerea exercitării funcției

Prahova: Primarul de la Sinaia, scos de sub control judiciar, după aproape un an de la interzicerea exercitării funcției

Primarul stațiunii prahovene Sinaia, Vlad Oprea, a fost scos de sub control judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploiești pentru abuz în serviciu, măsura preventivă, care prevedea, printre altele, interzicerea exercitării funcției, fiind dispusă de anchetatori în urmă cu aproape un an.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Ploiești a revocat, luni, măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de Vlad Oprea în data de 22 aprilie a anului trecut și menținută ulterior de judecătorul de cameră preliminară și de instanța de judecată.

Decizia nu este definitivă.

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost trimis în judecată, în luna mai 2016, sub control judiciar, de procurorii DNA Ploiești pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Prin măsura controlului judiciar dispusă de procurorii anticorupție în aprilie 2016, lui Oprea i se interzicea să își exercite funcția de primar.

În dosar, tot sub control judiciar, au fost deferiți justiției Ruxandra Popescu, judecătoare la Judecătoria Sinaia la data faptelor, pentru luare de mită și abuz în serviciu, și Beatrice Eugenia Rădulescu, secretar al orașului Sinaia, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în vara anului 2010, în contextul în care, pe rolul instanței, se afla un dosar civil ce privea un litigiu între Primăria Sinaia și trei persoane, concesionari ai unor terenuri, Ruxandra Popescu, în calitate de judecător învestit cu soluționarea cauzei, a acceptat promisiunea făcută de o persoană care, la acea dată, ocupa o funcție de conducere în Poliția orașului de a i se plăti un folos necuvenit în schimbul pronunțării unei hotărâri favorabile.

DNA precizează că, ulterior, aceasta a și primit, prin intermediar, un folos necuvenit în valoare de aproximativ 500 euro.

Procurorii susțin că, în același context, Vlad Oprea, în calitate de primar, a încălcat prevederile Legii privind administrația publică locală prin nesocotirea hotărârilor Consiliului Local care stabileau foarte clar condițiile în care se puteau înstrăina, în anumite situații, terenurile respective.

"Concret, acesta, printr-o adresă, a comunicat instanței de judecată că Primăria Sinaia își însușește rapoartele de evaluare întocmite de către evaluatorul autorizat pentru terenurile a căror vânzare se solicitase, în condiții favorabile celor trei concesionari și cu nesocotirea hotărârilor Consiliului Local luate anterior în acest sens. Cu aceeași ocazie, inculpatul Oprea a mai precizat că 'rămâne la latitudinea instanței oportunitatea vânzării'. Comunicarea respectivă a fost semnată pe lângă edilul Oprea și de Eugenia Beatrice Rădulescu", au reținut anchetatorii.

DNA menționează că, ulterior, la 11 noiembrie 2010, în calitate de judecător, Ruxandra Popescu a pronunțat o soluție vădit contrară dispozițiilor legale, prin care a dat câștig de cauză reclamanților, în detrimentul Primăriei Sinaia.

"Urmarea a fost că orașul Sinaia și Consiliul Local au fost obligate să încheie contracte de vânzare — cumpărare pentru trei terenuri în suprafață totală de peste 500 metri pătrați care făceau obiectul unor contracte de concesiune, la prețuri defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de 920.716,64 lei (214.734,39 euro) și un folos necuvenit în același cuantum pentru cei trei concesionari", se mai spune în comunicat.

În cauză au fost luate măsuri asigurătorii pentru recuperarea pagubei de aproximativ 215.000 euro, fiind aplicat sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparținând inculpaților Popescu, Oprea și Rădulescu.

AGERPRES / (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cinci motive pentru care litoralul românesc trebuie evitat cu orice preţ

2 „Ciorba a devenit un fel de caviar” / Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia

3 Răsturnare de situație! Oana Mizil, agresată de Vanghelie din cauza acestui dobitoc?

4 Așa o fi?

5 Milionarul Costel Alecu, „devoratorul de vedete”, a fost încarcerat în SUA