Prahova: Relu Fenechiu a primit de la Siveco 620.000 euro prin firma fratelui său, dar și numerar (motivare)

Prahova: Relu Fenechiu a primit de la Siveco 620.000 euro prin firma fratelui său, dar și numerar (motivare)

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a primit de la Siveco România suma de 620.000 de euro, prin firme controlate de acesta, între care una aparține fratelui său, dar și numerar, pentru a sprijini compania fondată de Irina Socol în câștigarea a două contracte cu Ministerul Justiției (MJ) și cu Antibiotice Iași, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Prahova care a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Fenechiu.

"S-a reținut în sarcina acestuia (n.r. — Relu Fenechiu) că în perioada anilor 2012-2013 a pretins numitei S.I., reprezentant al S.C. S.R.SA, un procent de 15%, din valoarea a două contracte (promovate de Ministerul Justiției și SC A. SA I.), pentru ca, prin influența pe care o avea la factorii de decizie și pe care a exercitat-o efectiv asupra acestora, să-i determine să atribuie agentului economic menționat, contractele de achiziție încheiate în cadrul proiectelor desfășurate de Ministerul de Justiție — 'Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiției și sistemul judiciar din România', în valoare de 13.990.059 lei RON, fără TVA și de SC A. SA I. — 'Achiziție și implementare sistem informatic integrat (SII) și servicii de consultanță aferente', în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro, precum și să permită derularea în condiții optime a acestora, primind suma totală de 620.000 euro", conform motivării privind decizia judecătorilor Tribunalului.

Potrivit datelor postate pe site-ul oficial al Ministerului Justiției, proiectul "Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiției și sistemul judiciar din România" a fost câștigat de Siveco România S.A., în parteneriat cu East European Business Architects S.R.L.

Procurorii spun că proiectul de 1,8 milioane de euro era desfășurat de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății, surse apropiate dosarului afirmând că este vorba despre SC Antibiotice SA Iași.

"Influența exercitată de Fenechiu Relu pe lângă reprezentanții SC A. SA I. s-a concretizat inclusiv în acordarea unui avans în cuantum de 30%, din valoarea totală a contractului (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro), către S.C. S.R.SA, avans ce a fost stipulat și în clauzele contractuale", se arată în textul motivării.

Potrivit documentului citat, sumele respective au fost plătite de Siveco lui Relu Fenechiu atât prin firme controlate de el, una aparținând fratelui său, cât și numerar.

"Astfel, sumele de bani au fost plătite de S.C. S.R.SA, în perioada 2012 — 2014, pentru Fenechiu Relu, atât prin firmele controlate de acesta — SC T.SRL I.și SC P.B.C.SRL Iași, respectiv, suma de 1.459.538, 36 lei (echivalentul a aproximativ 324.000 euro), cât și în numerar (...) și au fost în cuantum total de 620.000 euro. Societățile comerciale, prin care Fenechiu Relu a solicitat și a primit comisionul reprezentând procentul din valoarea contractelor câștigate de S.C. S.R.SA, prin transfer bancar sunt cele indicate de acesta, respectiv SC T.SRL I.și SC P.B.C.SRL I. prima fiind firma fratelui său (...), iar cea de-a doua fiind firma numitei H.A. o persoană foarte apropiată acestuia. În concret, suma menționată, plătită acestuia prin intermediul SC T.SRL I.și SC P.B.C.SRL I. societăți controlate de Fenechiu Relu, a fost disimulată în contractele de prestări servicii, încheiate de aceste firme, cu S.C. S.R.SA, în sensul că serviciile menționate în cuprinsul contractelor au fost efectuate în realitate de angajații S.C. S.R.SA.", se arată în motivare.

Totodată, pentru a ascunde proveniența sumei de 324.000 euro, Fenechiu i-a determinat pe reprezentanții Siveco să încheie contracte de prestări servicii cu firmele respective, controlate de el, pentru a atesta relații comerciale între aceste societăți, care în realitate nu au prestat obiectul contractelor.

Conform textului motivării, Relu Fenechiu a negat implicarea sa în derularea contractelor încheiate atât cu Ministerul Justiției, cât și cu SC Antibiotice SA Iași.

Tribunalul Prahova a dispus, vineri, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Relu Fenechiu, urmărit penal de DNA Ploiești pentru trafic de influență și spălare de bani. În același dosar, a fost arestat preventiv Ion Krech, fost director IT în Ministerul Justiției .

AGERPRES/ (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Nona Jalbă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa