Prahova: Sebastian Ghiță nu a dat declarații procurorilor în dosarul de șantaj (rechizitoriu)

Prahova: Sebastian Ghiță nu a dat declarații procurorilor în dosarul de șantaj (rechizitoriu)

Deputatul Sebastian Ghiță a refuzat să dea declarații în fața procurorilor DNA Ploiești în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte, între care șantaj, dare de mită și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, se arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, Ghiță a uzat de dreptul prevăzut de articolul 83 aliniatul 1 Cod de procedură penală și nu a dat declarații în această cauză.

Pe de altă parte, procurorul Liviu Tudose, fost șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, deferit justiției în dosarul lui Ghiță pentru pentru luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, a recunoscut că îl cunoaște pe Ghiță și că "este posibil" să îi fi oferit acestuia date referitoare la un dosar al PCA în perioada de confidențialitate a cercetărilor.

"Procurorul magistrat Tudose Liviu Mihail (...) a recunoscut că îl cunoaște pe deputatul Sebastian Ghiță de la începutul anilor 2000 și "este posibil' ca în cursul anului 2013, în perioada de confidențialitate a cercetărilor efectuate în dosarul (...) P/2013, când erau în derulare măsuri de supraveghere tehnică, Ghiță Sebastian Aurelian să fi venit la locuința sa din (....) județul Prahova, pentru a-i solicita furnizarea unor informații din dosarul instrumentat de procurorul (...). Inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut că "este posibil' să-l fi informat pe Ghiță Sebastian despre numele procurorului de caz și al ofițerilor delegați în cauză, însă a considerat irelevante aceste informații. Acesta a afirmat că nu mai știe dacă Ghiță Sebastian Aurelian i-a cerut să-i furnizeze date referitoare la măsurile de supraveghere tehnică dispuse în dosar", se precizează în rechizitoriu.

Potrivit unor surse judiciare, PCA Ploiești efectua la acel moment cercetări în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro în care ulterior au fost trimiși în judecată mai mulți inculpați, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma aflată în relații apropiate cu Sebastian Ghiță, dar și oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritățile publice din Prahova.

Totodată, Tudose a relatat că, începând cu toamna anului 2013, deputatul Sebastian Ghiță a început să vină din ce în ce mai des la locuința sa, solicitându-i, în mod insistent, să-l salveze "pe moșu', fiind previzibil că ancheta PCA va ajunge la acesta. Surse judiciare au declarat că "moșu" era Mircea Cosma, la acel moment președinte al Consiliului Județean Prahova.

"De asemenea, inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut, la data de 21.03.2016, când a fost audiat în calitate de suspect, că a folosit relația cu Ghiță Sebastian Aurelian, acreditând însă ideea că urmărea să cunoască unele încercări de afectare a dosarului sau scurgeri de informații (...). Inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut și faptul că avea cunoștință de planul de anchetă, denumirile câtorva societăți, câteva nume de persoane din dosarul nr. (...) P/2013, 'în condițiile în care procurorul de caz (...) venea des și îmi prezenta aspecte din anchetă'", se mai precizează în documentul citat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...