Prahova: Trenul Regal a fost întâmpinat la Ploieşti de circa o mie de persoane (GALERIE FOTO)

Prahova: Trenul Regal a fost întâmpinat la Ploieşti de circa o mie de persoane (GALERIE FOTO)

Trenul Regal a fost întâmpinat, marţi, în Gara de Sud a Ploieştiului, de circa o mie de persoane de toate vârstele, inclusiv oficialităţi, cei care au aşteptat garnitura purtând însemne ale Casei Regale a României.

Trenul Regal face, marţi, o călătorie simbolică pentru a marca Ziua Regală şi Ziua Independenţei Naţionale. Garnitura a plecat din Gara Regală Băneasa şi are programate opriri în patru judeţe - Prahova, Buzău, Brăila şi Galaţi.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



Prima oprire a fost în Gara de Sud Ploieşti, unde aproximativ o mie de persoane au aşteptat Trenul Regal şi reprezentanţii Casei Regale - Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, principele Radu şi principesa Sofia.

Foto: (c) Anamaria Constantin/AGERPRES



Alteţele Lor Regale au fost întâmpinate de primarul Andrei Volosevici, viceprimarul Dan Nicodim şi subprefectul Emil Drăgănescu, la eveniment fiind prezenţi şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, dar şi reprezentanţi ai Crucii Roşii Române.

Foto: (c) Anamaria Constantin/AGERPRES



Pe peronul gării din Ploieşti au fost intonate "Marşul Carol I" şi "Luarea Plevnei", iar Alteţele Lor au fost servite cu tradiţionala pâine cu sare.

Pe parcursul staţionării la Ploieşti, Alteţele Lor Regale au salutat mulţimea care le-a urat "La mulţi ani!", unii strigând "Trăiască România", "Trăiască Regina noastră", "Monarhia salvează România". Mulţi dintre cei prezent au afişat tricolorul, steagul Casei Regale a României şi fotografii cu membrii acesteia.

La plecarea trenului din gară, participanţii la eveniment au aplaudat şi au cântat "Mulţi ani trăiască".

Conform programului oficial, următoarea oprire va fi în Gara Buzău, la ora 13,31, cea de-a treia oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Brăila, la ora 15,24, iar ultima oprire va avea loc în Gara Galaţi, la ora 16,14.

Accesul publicului şi al presei este liber la toate aceste evenimente. După încheierea ceremonialului sosirii la Galaţi, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public timp de două ore.

* Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928 şi a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. Anterior, Regele Carol I şi Regele Ferdinand au folosit alte două garnituri de tren, din anii 1870 până în anii 1920, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Ploieşti.

Trenul a fost fabricat în Italia la solicitarea statului român. El este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Majestăţii Sale, Vagonul Musafirilor Regali, Vagonul Invitaţilor şi Vagonul Casei Majestăţii Sale. Lor li se adaugă, în cazul unor Funeralii Regale, Vagonul Funerar.

Garnitura a fost livrată României şi a intrat în serviciul Casei Regale la un an după trecerea la cele veşnice a Regelui Ferdinand.

Trenul Regal a fost iniţial folosit la realizarea vizitelor de Stat din ţările europene şi la vizitarea comunităţilor urbane şi rurale. După anul 2012, trenul a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană şi comunităţile locale, dar şi un simbol al statului român.

Cu actualul Tren Regal au călătorit patru generaţii ale Familiei Regale: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai şi Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu acest tren Regele Ferdinand I şi Regina Ana.

În zilele noastre, Trenul Regal a reînceput drumurile sale, ducând membrii Familiei Regale în oraşele din ţară, în anul 2012. De atunci încoace au fost efectuate 11 călătorii, în 50 de oraşe din ţară, mai precizează comunicatul citat. AGERPRES / (AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu