Prea multă liniște pe frontul de sud: cum pot fi interpretate semnalele despre viitoarea contraofensivă ucraineană
Pe frontul din sud, unde este așteptată să înceapă contraofensiva ucraineană, este prea multă liniște, iar asta poate fi un indiciu în sine, în timp ce ambele părți beligerante păstrează tăcerea, relatează CNN. În același timp, contraofensivă este decisivă atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev.
Forțele ruse au construit o rețea vastă de tranșee în regiunea Zaporojie FOTO Captură Daily Mail
Kilometri întregi de teren deschis par pustii acolo unde te-ai aștepta să vezi masare de tancuri, semn că totuși ceva se pregătește - urmele de tancuri sunt doar răzlețe și nu oferă niciun indiciu, în timp ce localnicii relatează despre dueluri de artilerie care se întețesc și apoi se sting.
Totuși, toată această tăcere începe să fie grăitoare: Ucraina a depus eforturi formidabile să ascundă momentul în care va demara contraofensiva sa de importanță crucială din punct de vedere strategic.
S-a întâmplat ceva similar în privința cotraatacurilor rapide și iscusite în jurul Izium și al Harkobului la finalul verii trecute, astfel că e posibil ca și de data asta să nu se știe nimic decât după executarea lor.
De altfel, vice-ministrul ucrainean al apărării Hanna Maliar a spus clar că nu se pune problema să fie anunțată o dată sau momentul de început al contraofensivei.
Nici Moscova nu este dornică să facă prea multe declarații în măsura în care probabil nu și-ar dori să submineze moralul oricum șubred a l soldaților - de aceea și Moscova a tăcut în mare măsură. Recnet, Institutul entru Studii de Război a citat comentarii ale bloggerilor militari ruși potrivit cărora ar fi existat semne că forțele ucrainene au trecut pe malul estic al râului Nipru lângă Herson - în pofida numărului mic de soldați care au făcut asta, s-a întâmplat în locuri unde Moscova ar prefera să nu le vadă, notează CNN.
Din comentarii nu se înțelege clar cât de susținute sau dacă au fost primele astfel de debarcări sau cum se integrează într-o eventuală strategie plănuită pentru contraofensivă. Comandamentul Sudic al Ucrainei nu a dat nici el prea multe detalii ci doar a îndemnat la „răbdare”.
„Condițiile operațiunii militare cer tăcere informațională până când există suficientă siguranță pentru armata noastră”, a spus purtătorul de cuvânt Natalia Humeniuk.
Tăcere cu privire la Zaporojie
În special, în ultimele 10 zile Kievul a fost în mod simțitor tăcut cu privire la regiunea Zaporojie , adică acolo unde multă lume așteaptă să se dea startul contraofensivei. Motivul este că este considerat locul unde forțele ucrainene au posibilitatea să despartă peninsula ocupată Crimeea de teritoriile ocupate din estul Ucrainei și de Rusia continentală.
Comentariile bloggerilor ruși au fost și ele puține, deși, în contextul asigurării stricte a tăcerii operaționale ei, au fost adesea prima sursă de informații în legătură cu manevrele ucrainene și cu ocazia altor ofensive. De pildă acești corespondenți de război ai Rusiei au fost primii care au relatat despre tentative ucrainene de a avansa spre unele așezări. Totuși, este greu de confirmat ce spun ei și de multe ori afirmațiile lor sunt neclare și nesigure.
Între timp aviația rusă este mai activă și încearcă să lovească ceea ce presupune a fi ținte ucrainene relevante. De pildă, au lansat bombardamente asupra orașului Orihiv, aflat la circa 65 km sud-est de Zaporojie, vizând orice ar putea fi un centru militar: clădirea unei școli, un depozit agricol și clădiri nelocuite. Vizat a fost și mica așezare Vuhledar, aflat mai aproape de extremitatea estică de unde Kievul s-ar putea gândi să lanseze o contraofensivă pe frontul sudic - în ultimele 48 de ore, acesta a fost bombardat aerian puternic.
Aceste atacuri intețite și care par fără țintă precisă sunt indicatori pentru miza mare a evenimentelor care urmează să aibă loc în săptămânile care vin. Este o confruntare pe care Moscova o anticipează deja de șase luni.
Astfel că a avut un timp generos de pregătire. Chiar președintele rus Vladimir Putin a mers în vizită în teatrele de război săptămâna trecută și s-a întâlnit cu acest prilej cu șeful forțelor aeropurtate, Mihail Teplinski, ai căror parașutiști vor fi în prima linie de apărare. Rușii au săpat rețele lungi de tranșee și fortificații peste care ucrainenii au de trecut sau pe care trebuie să le ocolească.
Momente decisive
Este un moment decisiv în desfășurarea războiului pentru Kremlin, notează CNN. Iar asta în contextul în care comandamentul rus a investit masiv din toate resursele sale pentru ceea ce este deocamdată o ofensivă cu puțin succes asupra orașului de mică importanță strategică Bahmut (regiunea Donețk).
Ambele părți beligerante au suferit pierderi uriașe pe parcursul lunilor de iarnă sângeroase în care orașul a fost mutilat, devenind de nerecunoscut. Cel puțin pentru Rusia, pierderile suferite nu au justificat avantajul minor pe care l-ar obține în urma controlului orașului - încă nu a reușit, dar victoria ar aparține asupra unui oraș nelocuibil, redus la ruine.
Pe de altă parte, dacă forțele ucrainene ar obține câștiguri teritoriale în regiunea Zaporojie ar fi capabile să dea o lovitură cu consecințe mult mai importantă asupra campaniei militare ruse. Pe termen lung, coridorul terestru din Donbassul ocupat până în Crimeea ocupată ar avea o utilitate mai semnificativă pentru că în joc este conexiunea terestră între peninsulă și Rusia continentală.
O eventuală înfrângere ar periclita serios armata rusă în Crimeea și ar despărți teritoriile ocupate. Totodată, ar trăda incompetența strategică a armatei ruse mai ales dacă nu ar reuși să împiedice cele mai ambițioase planuri ale Kievului.
Este un moment decisiv și pentru Kievu. Acesta a beneficiat de ajutorul unui NATO atipic de unit și de îndrăzneț în ceea ce privește înarmarea Ucrainei. Kievul nu poate conta însă pe acest nivel de sprijin și anul următor pentru că este supus multor variabile, de la alegeri la evoluții economice și alți factori de distragere ce ar putea afecta ajutorul pe care l-ar primi.
Pe de altă parte, forțele ucrainene au în față un inamic mai slab decât acum câteva luni, care este nevoit să trimită înapoi pe front deținuți răniți pentru a-și completa efectivele, potrivit unor mărturii ale acestor recruți.
Kievul are arme mai avansate și militari instruiți de NATO cum nu a avut până acum la care se adaugă informațiile în timp real de pe câmpul de luptă puse la dispoziție de aliații occidentali.
Acestea fiind spuse, tăcerea generalizată la care asistăm în aceste momente - o absență aproape totală a comentariilor pe TikTok sau a comentariilor venite de pe frontul din Zaporojie - ar putea fi cel mai limpede indicator că se pregătesc primii pași importanți.
Sursa: adevarul.ro