Precizări ANP: Sistemul administraţiei penitenciare asigură aplicarea regimului de detenţie şi a tratamentului recuperativ în mod nediscriminatoriu

Precizări ANP: Sistemul administraţiei penitenciare asigură aplicarea regimului de detenţie şi a tratamentului recuperativ în mod nediscriminatoriu

Sistemul administraţiei penitenciare asigură aplicarea regimului de detenţie şi a tratamentului recuperativ în mod unitar, nediscriminatoriu, iar persoanele condamnate beneficiază de asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri în mod gratuit sau contra cost, în condiţiile legii, precizează joi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

ANP a venit cu aceste precizări după ce Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a declarat că starea de sănătate a fostului preşedinte PSD s-a agravat în ultimele trei luni, ca urmare a unor decizii "injuste" luate la nivelul ANP şi Penitenciarului Rahova.

"Sistemul administraţiei penitenciare asigură, în conformitate cu prevederile legale şi în condiţii care garantează respectarea demnităţii umane, aplicarea regimului de detenţie şi a tratamentului recuperativ în mod unitar, nediscriminatoriu, pentru toate persoanele private de libertate. Persoanele condamnate beneficiază de asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri în mod gratuit sau contra cost, în condiţiile legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar, conduita terapeutică fiind stabilită de personalul medical propriu sau cel al unităţilor sanitare din afara sistemului penitenciar, după caz", arată ANP.

Totodată, în considerarea aceleiaşi perspective de legalitate, dreptul la plimbarea zilnică şi cel de participare la activităţi de reintegrare socială se asigură în conformitate cu prevederile Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, menţionează sursa citată.

"Subliniem că, prin activitatea judecătorului de supraveghere a privării de libertate, desfăşurată la nivelul unităţii penitenciare, exercitarea drepturilor prevăzute de lege pentru persoanele custodiate este permanent supusă supravegherii şi controlului legalităţii", mai spune ANP.

Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a declarat joi că starea de sănătate a fostului preşedinte PSD s-a agravat în ultimele trei luni, ca urmare a unor decizii "injuste" luate la nivelul ANP şi Penitenciarului Rahova, acesta având "mai multe hernii la nivelul coloanei".

"Clientului meu i s-a agravat starea de sănătate în ultimele trei luni, urmare a unor decizii injuste luate la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, respectiv a Penitenciarului Rahova. Înţeleg să fac această declaraţie pentru a atrage atenţia public asupra unor consecinţe care pot deveni ireversibile. Afecţiunile clientului meu erau cunoscute public cu mult înaintea începerii executării pedepsei privative de libertate, fiind cunoscut că a fost luată în calcul o operaţie mai amplă. Domnul Liviu Dragnea are mai multe hernii la nivelul coloanei, o parte aflate în zona cervicală şi o parte în zona lombară. La sosirea acestuia în penitenciar, a prezentat la controlul medical documentele care atestă această condiţie medicală. De asemenea, pe parcursul detenţiei, acesta a beneficiat de tratament cu medicamente antiinflamatoare, pentru a ameliora durerile cauzate de herniile multiple, însă nicio măsură nu a fost luată pentru a preveni agravarea acestora", a spus avocata.

Ea a precizat că Dragnea a cerut conducerii Penitenciarului Rahova să-i aprobe efectuarea unui consult la un spital de ortopedie, însă nu a primit niciun răspuns. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...