Preliminariile Euro 2024: România, salvată de VAR în Kosovo. Joc slab, rezultat bun pentru „tricolori”

Preliminariile Euro 2024: România, salvată de VAR în Kosovo. Joc slab, rezultat bun pentru „tricolori”

România a mers în Kosovo pentru a intra direct în istorie: în cazul unui succes la Priștina, naționala af fi avut cel mai bun start realizat vreodată în preliminariile unui Campionat European: 3 victorii din 3 meciuri. Însă, după o evoluție slabă în fața unui adversar la fel de slab, ”tricolorii” au remizat alb și rămân pe locul 2 grupa I preliminară a Euro 2024.

De ziua lui, Edi Iordănescu a primit de ziua sa un egal cu Kosovo. Foto Mediafax

În fața a 14.000 de kosovari, care s-au ”remarcat” doar în debutul partidei, când au fluierat imnul ”tricolorilor”, dar care pe parcursul partidei au fost departe de ce ne-a obișnuit spațiul ex-iugoslav, România a început curajos. Pușcaș a ratat o reluare cu călcâiul din apropierea porții gazdelor - prima ocazie pentru ai noștri.

După care elevii lui Edi Iordănescu s-au stins , lăsându-i pe kosovari să se apropie din ce în ce mai amenințător de poarta debutantului Horațiu Moldovan. România l-a pierdut pe Camora după 20 de minute de joc, care a ieșit accidentat, probabil din cauza terenului foarte greu, îmbibat cu apă. A fost înlocuit cu Deian Sorescu, total aerian pe parcursul primului mitan.

Horațiu Moldovan, omul meciului

Portarul giuleștean s-a remarcat în minutul 35, când a respins șutul lui Muslija, pentru ca România să riposteze prin Coman, trei minute mai târziu, care a finalizat ”peste” o acțiune personală. În minutele de prelungire, ”tricolorii” au fost băgați în corzi de gazde, dar au scăpat grație lui Horațiu Moldovan - pariu câștigat al sărbătoritului Iordănescu - care a scos fantastic, de sub bară, șutul dintr-o bucată al lui Celia.

Prima repriză s-a încheiat 0-0, după o evoluție nici prea-prea, nici foarte-foarte a băieților noștri. Am văzut putere de luptă și cam atât, lucru totuși îmbucurător având ținând cont că până acum nici măcar pe această nu o aveam. Plusuri: Radu Drăgușin, portarul Moldovan, Burcă și cam atât.

Dennis Man a avut șansa deschiderii scorului imediat după pauză, în urma unei bâlbâieli a apărării gazdelor, dar șutul său a fost deviat în corner. După o oră de joc, fundașul Vojvoda s-a jucat cu apărătorii români, pe care i-a transformat în jaloane, dar șutul slab al acestuia a fost scos ușor de portarul Rapidului.

Gol al gazdelor, anulat cu VAR

Minutul 69 a fost fierbinte: Zhegrova a marcat cu capul, din centrarea lui Celina, însă salvarea noastră a venit din camera VAR. Centralul olandez a fost chemat să revadă faza și a anulat reușita gazdelor, pe motiv de ofsaid. ”Tricolorii” s-au bucurat la aflarea deciziei ca la un gol marcat!

Deian Sorescu a încercat să profite de acest lucru și l-a pus la grea încercare pe portarul advers, pentru ca Zhegrova să-l imite două minute mai târziu, dar Moldovan s-a remarcat încă o dată. În minutele adiționale, ne-a trecut glonțul pe la ureche: Muriqi a ratat uluitor din câțiva metri. S-a închiat 0-0, rezultat bun, care ține naționala ex-iugoslavă la distanță. Din păcate, Israel a câștigat pe final în Belarus și a devenit principala contracandidată a României în lupta pentru poziția a doua.

Luni jucăm contra Elveției

* Publicul din Priștina nu susține naționala din Kosovo, de aceea nici atmosfera de la paritida cu România nu a fost fierbinte. Localnicii susțin de fapt naționala Albaniei, majoritatea populației fiind de origine albaneză.

* Selecționerul Edi Iordănescu a împlinit 45 de ani chiar în ziua partidei.

* Naționala României joacă luni în compania Elveției, la Lucerna, în etapa a 4-a a preliminariilor Euro 2024. Partida începe la ora 21.45 și e televizată de Prima TV.

* Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008 și este recunoscut de 97 din cele 193 de țări membre ONU. Din UE, România, Spania, Cipru, Grecia și Slovacia nu recunosc Kosovo ca stat independent.

Kosovo - România 0-0

Kosovo: Muric - Vojvoda, Amir Rrahmani, Aliti, Paqarada - Fazliji, Dresevic (73 Kryeziu) - Rashica(46 Zhegrova), Celina, Muslija (82 Topalli) - Muriqi. Selecționer: Alain Giresse

România: Moldovan - Manea, Drăgușin, Burcă, Camora (22 Sorescu) - T. Băluță, M. Marin, Stanciu (87 Hagi) - Man (61 Moruțan), Pușcaș (87 Alibec), Coman (61 Mihăilă). Selecționer: Edward Iordănescu.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

Etapa a 3-a (16 iunie)

Kosovo - România 0-0

Andorra - Elveția 1-2

Belarus - Israel 1-2

Clasament grupa I

1. Elveția 3 3 0 0 10-1 9

2. România 3 2 1 0 4-1 7

3. Israel 3 1 1 1 3-5 4

4. Kosovo 3 0 3 0 2-2 3

5. Andorra 3 0 1 2 2-5 1

6. Belarus 3 0 0 3 2-9 0

*Primele două clasate se califică la turneul final din Germania.

Următoarele meciuri în grupa I

Etapa a 4-a (19 iunie)

Elveția - România (Prima TV, ora 21.45)

Israel - Andorra 21.45

Belarus - Kosovo 21.45

Se va juca la Budapesta.

Etapa a 5-a (9 septembrie)

Andorra - Belarus 19.00

România - Israel 21.45

Kosovo - Elveția 21.45

Etapa a 6-a (12 septembrie)

România - Kosovo 21.45

Elveția - Andorra 21.45

Israel - Belarus 21.45

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?