Premierul Borisov cere ca armata bulgară să cumpere avioane multirol noi, nu second hand

Premierul Borisov cere ca armata bulgară să cumpere avioane multirol noi, nu second hand

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat vineri că se vor purta negocieri cu trei companii occidentale pentru achiziția de avioane de luptă în vederea modernizării forțelor aeriene bulgare, dar a insistat că aceste avioane trebuie să fie noi, în niciun caz la mâna a doua, relatează agențiile BTA și Novinite.

El a promis că negocierile se vor desfășura cât mai rapid posibil, dar în același timp vor fi analizate cu mare atenție toate detaliile, întrucât 'este vorba de mulți bani și trebuie să negociem un aranjament cât mai bun cu concesii privind plata eșalonată și costurile'.

'Să lăsăm experții să se pronunțe, dar avioanele trebuie să fie noi — oricum se vor cheltui foarte mulți bani pentru ele', a indicat șeful executivului bulgar, după ce a participat la Sofia la o dezbatere cu tema 'Parteneriatul transatlantic din perspectiva președinției bulgare a Consiliului UE'.

Ministerul bulgar al Apărării dorește să achiziționeze opt avioane multirol, care să completeze actuala flotă de avioane de vânătoare rusești de tipul MiG-29, iar până în luna martie primise trei oferte pentru avioane noi sau la mâna a doua.

Una dintre oferte este pentru avioane de producție americană F-16 la mâna a doua, care ar urma să fie livrate de Portugalia și să fie modernizate cu echipamente americane. Cealaltă ofertă de avioane la mâna a doua a fost înaintată de Italia pentru aparate Eurofighter Typhoon. Singura ofertă pentru avioane noi este cea a companiei suedeze SAAB, pentru avioane Gripen.

Între timp, oferta ce privește avioanele americane F-16 la mâna a doua a fost descalificată, întrucât se solicitau plăți în avans.

Prin urmare, premierul Borisov a precizat vineri că se vor purta negocieri cu cei trei producători ale avioanelor mai sus menționate pentru achiziția de avioane noi. În declarația sa pe acest subiect premierul bulgar a mai spus că și companiile ruse MIG și Sukhoi produc avioane noi. 'Dacă tot le cumpărăm, măcar să fie noi', a insistat Borisov, precizând că la negocieri se va pune mare accent pe discounturi și eșalonarea plăților.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”