Premierul desemnat Grindeanu, în Parlament: Vă propun să ieșim din această logică a conflictului, să cultivăm dialogul

Premierul desemnat Grindeanu, în Parlament: Vă propun să ieșim din această logică a conflictului, să cultivăm dialogul

Premierul desemnat Sorin Grindeanu a declarat miercuri în plenul reunit al Parlamentului că dorește să aibă o relație civilizată și un dialog constructiv cu formațiunile politice de Opoziție, deoarece "răfuielile politice" care au avut loc în România în ultimii zece ani au afectat grav funcționarea unor instituții.

"Primul semn de normalitate trebuie să înceapă chiar din Parlament, pentru că într-o țară normală oamenii politici muncesc pentru cei care i-au ales și nu se ceartă între ei. Timp de un deceniu, politica în România a fost dominată de vrajbă (...), răfuielile politice au afectat grav funcționarea unor instituții. Vă propun să ieșim din această logică a conflictului, să cultivăm dialogul. Putem reprezenta partide diferite și e normal să gândim diferit (...), dar consider că această diferență de gândire trebuie exprimată civilizat prin respect reciproc", a spus Sorin Grindeanu, care a prezentat pe scurt programul de guvernare al noului Cabinet pentru care cere votul de învestitură.

Grindeanu a subliniat că își dorește să aibă "o relație normală și civilizată" cu președintele României, dar și cu toate partidele politice și cu instituțiile statului. El a dat exemplul bunei colaborări pe care a avut-o din calitatea de președinte al Consiliului Județean Timiș cu primarul liberal al Timișoarei, Nicolae Robu.

În același timp, Grindeanu a lansat Opoziției o invitație la dialog și colaborare și a subliniat că fiecare partid care se află în Parlament îi reprezintă pe cetățenii care l-au votat.

"Acest guvern nu va fi guvernul meu, nici guvernul PSD, nici guvernul ALDE, ci va fi Guvernul României", a afirmat premierul desemnat, care a adăugat că Opoziția va avea mereu un loc la masa discuțiilor pentru un dialog pozitiv în beneficiul celor pe care îi reprezintă. Primul proiect la care Grindeanu invită Opoziția să colaboreze este "România normală" și a subliniat că normalitatea este esența programului de guvernare al Executivului pentru care cere votul de învestitură.

Prim-ministrul desemnat a vorbit despre necesitatea investițiilor pentru dezvoltarea agriculturii, în special în sistemele de irigații, pentru ca fermierii români să aibă șanse egale cu cei europeni.

De asemenea, Grindeanu a punctat necesitatea ca produsele alimentare să vină în special din producția internă. El a apreciat drept anormal ca România să importe 50.000 tone de tomate și ca importurile de carne de porc să fie de o sută de ori mai mari ca exporturile. Unul dintre punctele importante ale programului de guvernare, a spus el, este oferirea de sprijin fermierilor români pentru tomate și carnea de porc, pentru a acoperi în mare parte consumul intern al acestor produse.

Totodată, premierul desemnat a vorbit și despre necesitatea investițiilor în industria de apărare și a subliniat că în acest domeniu este prevăzută alocarea de minim 2% din PIB, însă trebuie ca banii să fie direcționați în cea mai mare parte către industria autohtonă de apărare.

Nu în ultimul rând, Grindeanu a afirmat că în România trebuie să existe o justiție dreaptă și independentă, un stat de drept echilibrat și funcțional.

"Într-o țară normală domnește legea, iar justiția este cu adevărat independentă", a mai spus Sorin Grindeanu, care a adăugat că trebuie să asigurată independența totală a judecătorilor, "fără nicio presiune din partea nimănui".

"Lupta împotriva corupției și a celor care fură trebuie să fie foarte fermă, dar la fel de fermi să fim și în protejarea drepturilor fundamentale ale omului", a precizat premierul desemnat, accentuând asupra faptului că orice cetățean trebuie să se simtă protejat în fața oricărui abuz.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA