Premierul Georgiei şi-a anunţat demisia

Premierul Georgiei şi-a anunţat demisia

Premierul georgian, Mamuka Bakhtadze, şi-a anunţat luni demisia imediată din funcţie, considerând că şi-a îndeplinit misiunea în fruntea executivului republicii caucaziene, transmite EFE.

"A fost creat cadrul pentru dezvoltarea strategică a Georgiei şi am luat decizia de a renunţa la funcţie deoarece consider îndeplinită misiunea mea din această etapă", a scris premierul pe Facebook.

Oficialul a adăugat că între sarcinile sale figura şi "aducerea la un nou nivel calitativ a relaţiilor cu SUA, UE şi NATO".

"Niciodată nu am fost atât de aproape de familia europeană", a arătat Mamuka Bakhtadze.

Un reprezentant al partidului de guvernământ Visul Georgian a confirmat pentru presă că formaţiunea va anunţa marţi numele posibilului înlocuitor al lui Bakhtadze.

Cel mai probabil succesor la şefia executivului este, conform experţilor, Giorgi Gajaria, actualul vicepremier şi ministru de interne.

Partidul de guvernământ trebuie să prezinte preşedintelui ţării un nou candidat pentru şefia executivului într-un termen de şapte zile, după care se va pronunţa Parlamentul, în condiţiile în care gruparea proguvernamentală deţine 115 din cele 150 de mandate.

Bakhtadze, fost ministru de finanţe, fusese ales şef al guvernului de la Tbilisi în iunie anul trecut, după demisia lui Giorgi Kvirikaşvili, care a renunţat la funcţie din cauza divergenţelor cu partidul aflat la conducere şi pe fondul protestelor antiguvernamentale care au zguduit ţara.

Demisia lui Bakhtadze intervine la două luni de la o creştere a tensiunilor cu Rusia, după un val de proteste faţă de prezenţa unui deputat rus în Parlamentul georgian.

Ca urmare a protestelor, în care au fost rănite peste 200 de persoane, Moscova a decretat suspendarea temporară a zborurilor de pasageri între cele două ţări, ceea ce a dat o lovitură serioasă industriei turistice georgiene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...