Premierul grec anunţă o nouă achiziţie de armament francez

Premierul grec anunţă o nouă achiziţie de armament francez

Grecia şi Franţa îşi vor consolida cooperarea strategică, a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, luni seară, cu câteva ore înainte de a se anunţa la Paris un contract militar cu Franţa, notează AFP.

"Ne îndreptăm spre o consolidare consecventă a parteneriatului strategic dintre Grecia şi Franţa", a afirmat Kyriakos Mitsotakis la postul naţional de televiziune ERT în cursul unei vizite în capitala Franţei. "Vor fi anunţuri marţi dimineaţă la Palatul Elysée" împreună cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, a adăugat el.

Potrivit preşedinţiei franceze, cei doi urmează să ţină conferinţă de presă marţi la orele 09.30 (07.30 GMT) la Palatul Elysée.

Industria franceză de apărare încearcă să-şi revină după anularea unui uriaş contract de 55 de miliarde de euro de către Australia care a preferat un parteneriat strategic cu Statele Unite şi Regatul Unit.

Potrivit presei elene de specialitate, oferta franceză prezentată Atenei vizează trei fregate de apărare şi intervenţie (ISD, Belharra după numele lor pentru export) şi trei corvete din clasa Gowind.

Anul trecut, Atena a lansat o cerere de ofertă pentru patru fregate şi renovarea fregatelor sale Hydra. Compania franceză Naval Group participă la aceasta şi se opune germanilor de la TKMS, olandezilor de la Damen, italienilor de la Fincantieri şi americanilor de la Lockheed Martin.

Mai devreme în această lună, Kyriakos Mitsotakis a anunţat achiziţia surpriză a şase avioane de vânătoare franceze de tip Rafale, pe lângă un contract anterior de 2,5 miliarde de euro, semnat în ianuarie, pentru 12 Rafale uzate şi şase noi.

Programul grec de înarmare, în plină expansiune, vizează să contracareze provocările Turciei din estul Mediteranei. Franţa a fost una din puţinele ţări ale UE care s-au exprimat public împotriva lor în ultimele luni.

În schimb, premierul Mitsotakis a susţinut apelul preşedintelui Macron de a crea o armată europeană. "Cererea de autonomie strategică europeană este absolut esenţială", a spus el la postul ERT.

"Europa trebuie să devină capabilă să acţioneze autonom", a subliniat prim-ministrul elen, precizând că Grecia şi Franţa vor fi "în prima linie" pentru a apăra această iniţiativă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...