Premierul israelian va anunţa la ONU susţinerea pentru „o soluţie cu două state” a conflictului cu palestinienii

Premierul israelian va anunţa la ONU susţinerea pentru „o soluţie cu două state” a conflictului cu palestinienii

Premierul israelian Yair Lapid va anunţa susţinerea ţării sale pentru „o soluţie cu două state” a conflictului cu palestinienii, în cadrul unui discurs la Adunarea Generală a ONU, au indicat surse apropiate de prim-ministrul israelian, citate de presa locală, informează joi ANSA.

Premierul israelian Yair Lapid

Potrivit unor publicaţii, acest lucru va fi reprezenta „un viraj marcat” faţă de politica externă israeliană din ultimii câţiva ani, potrivit Agerpres.

Cotidianul Haaretz a scris că Yair Lapid insistă asupra necesităţii unei separări politice de palestinieni, „pentru a întări securitatea Israelului”.

Atât opoziţia naţionalistă, cât şi mai mulţi miniştri au reacţionat deja cu comentarii negative, notează ANSA.Principalul partid de opoziţie, Likud, a estimat astfel că „Lapid vrea să predea inamicului părţi din teritoriul Israelului”.

„Ani la rând (fostul premier) Benjamin Netanyahu a reuşit să elimine chestiunea palestiniană de pe agenda internaţională, iar în mai puţin de un an Lapid l-a adus în prim-plan pe Abu Mazen (liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas)”, a punctat Likud.

Chiar în guvernul de tranziţie condus de Lapid înaintea alegerilor prevăzute în noiembrie s-au făcut auzite voci critice. „Lapid se reprezintă doar pe sine însuşi cu această poziţie”, a avertizat ministrul de interne Ayelet Shaked, membru al dreptei naţionalist-religioase, conform căruia „un stat palestinian reprezintă un pericol pentru Israel”.

„Un stat terorist în Iudeea-Samaria (Cisiordania) ne ameninţă securitatea. Majoritatea populaţiei israeliene şi reprezentanţii ei vor împiedica acest lucru”, a afirmat la rândul său ministrul justiţiei Gideon Saar, liderul unei formaţiuni noi laice centriste.

De asemenea, fostul premier Naftali Bennett şi-a manifestat surprinderea şi opoziţia faţă de iniţiativa lui Lapid, apreciind că „readucerea în discuţie a proiectului unui stat palestinian nu are nicio logică”.

„Suntem în 2022 şi nu în 1993 (anul acordurilor de la Oslo). Nici prietenii noştri nu se aşteaptă să facem compromisuri în ce priveşte securitatea noastră şi viitorul nostru”, a spus Bennett.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…