Premierul italian Giuseppe Conte spune că guvernul său anti-sistem vrea să 'zguduie' Europa

Premierul italian Giuseppe Conte spune că guvernul său anti-sistem vrea să 'zguduie' Europa

Premierul italian Giuseppe Conte spune că guvernul său anti-sistem vrea să 'zguduie' Europa, conform unor declaraţii făcute înaintea unui discurs pe care urmează să îl susţină marţi în Parlamentul European, relatează dpa.

Conte este ultimul dintr-o serie de lideri din UE care participă la o dezbatere cu europarlamentarii asupra viitorului Europei.

Însă discursul său, care va fi susţinut în plenul PE de la Strasbourg, vine într-un moment în care Italia, membru fondator al UE, s-a îndepărtat la rândul său de poziţiile europene mainstream.

Coaliţia populistă aflată la guvernare în Italia, formată din Liga, partid de extremă-dreapta, şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), a intrat în conflict cu partenerii europeni în legătură cu migraţia, disciplina bugetară şi alte chestiuni.

Între timp, economia Italiei a intrat în recesiune, singurul dintre cele 28 de state membre ale UE aflat în această situaţie, stârnind nou îngrijorări în legătură cu probleme cronice ale ţării privind ritmul lent de creştere şi nivelul ridicat al datoriei.

Roma "nu este izolată", a declarat Conte pentru site-ul de ştiri Politico, adăugând că guvernul său "nu a renunţat să îşi exprime opiniile, chiar dacă ce a avut de spus a fost inconfortabil".

"Unii oameni au spus că am vrut să provocăm UE. Aş spune că de fapt vrem să o zguduim pentru a o reînnoi", a spus Conte într-un interviu apărut luni seară.

"A fi anti-sistem şi a dori schimbarea nu înseamnă a fi anti-UE. Dimpotrivă, pentru că ne pasă de Europa, vrem ca ea să devină o Europă a oamenilor, apropiată de nevoile oamenilor", a adăugat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”