Premierul Li Keqiang, lăsat în afara noului Comitet central al Partidului Comunist Chinez

Premierul Li Keqiang, lăsat în afara noului Comitet central al Partidului Comunist Chinez

Premierul chinez Li Keqiang şi alţi trei membri ai Comitetului permanent al Biroului Politic nu au mai fost aleşi sâmbătă în noul Comitet central al Partidului Comunist, relatează Reuters, DPA şi AFP.

Li Keqiang, în picioare, lângă Xi Jinping la Congresul PCC. Foto: EPA EFE

Peste două mii de delegaţi la Congresul care are loc o dată la cinci ani la Beijing a ales un Comitet central format din 205 persoane, dintre care 11 femei, precum şi 171 de membri supleanţi.

Li Keqiang, 67 de ani, Li Zhanshu (72 de ani), Wang Yang (67 de ani) şi Han Zheng (68 de ani) - membri ai actualului Comitet permanent format din şapte persoane - au fost excluşi din noul Comitet central.

Li Zhanshu şi Han Zheng erau aşteptaţi să se retragă din cauza vârstei înaintate.Li Keqiang anunţase deja că nu va candida din nou la reuniunea anuală a Congresului poporului din martie, după ce a exercitat două mandate.

Existau totuşi speculaţii că urma să devină preşedintele parlamentului, ceea ce l-ar fi făcut efectiv al doilea cel mai important actor politic după secretarul general Xi Jinping, notează DPA.

Comitetul central se va reuni cu uşile închise duminică pentru a vota viitorul Politburo, de obicei format din 25 de persoane, şi Comitetul permanent.

De asemenea au fost excluşi Yi Gang, de 64 de ani, guvernator al Băncii centrale chineze, şi Guo Shuqing, preşedintele autorităţii de reglementare bancare şi în asigurări.

Vicepremierul Liu He, de 70 de ani, cu responsabilităţi pe partea de economie, a fost de asemenea exclus din noul Comitet central.

Potrivit calculelor AFP, acest nou Comitet central este remaniat în proporţie de 65% faţă de precedenta versiune din 2017.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante