Premierul moldovean Natalia Gavriliţa, la Bruxelles: ''Pledăm pentru o consolidare a cooperării în domeniul transporturilor''

Premierul moldovean Natalia Gavriliţa, la Bruxelles: ''Pledăm pentru o consolidare a cooperării în domeniul transporturilor''

Republica Moldova este pregătită să lucreze îndeaproape cu UE "în domeniul transportului verde, eficient şi sigur" şi pledează pentru "un format de cooperare mai ambiţios în domeniul transporturilor, atât bilateral, cât şi regional", a declarat marţi şefa guvernului de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, în cadrul unei vizite la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Conform unui comunicat de presă al guvernului de la Chişinău, principalele subiecte de discuţie au fost importanţa transportului ca element de conexiune între UE şi Republica Moldova, dar şi ca potenţial de dezvoltare economică pentru oamenii de afaceri moldoveni.

Natalia Gavriliţa a subliniat că actualul cabinet de miniştri îşi concentrează eforturile spre elaborarea documentului naţional de politici în domeniul transporturilor - Programul de mobilitate. Noul document va reflecta principiile de bază ale Strategiei UE de mobilitate durabilă şi inteligentă - decarbonizarea şi digitalizarea în transporturi.

"Suntem gata să lucrăm îndeaproape cu UE în domeniul transportului verde, eficient şi sigur. Pledăm pentru un format de cooperare mai ambiţios în domeniul transporturilor, atât bilateral, cât şi regional, care să răspundă nevoilor noastre şi să completeze eforturile naţionale", a declarat Natalia Gavriliţa, citată în comunicat.

Un subiect important a fost valorificarea a 230 milioane euro pentru infrastructură şi conectivitate din planul de Recuperare Economică pentru Moldova şi 780 milioane de euro pentru iniţiative în domeniul transportului ca parte a planului de investiţii al Parteneriatului Estic.

"O noutate bună este că a fost acceptat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, iar printre proiectele finanţate este şi construcţia tronsonului de autostradă Târgu-Mureş - Ungheni care va ajuta la conectarea Republicii Moldova cu România şi astfel oferind acces direct Republicii Moldova la reţeaua europeană de transporturi", a spus la rândul său comisarul Adina Vălean, conform aceluiaşi comunicat.

În acelaşi context, Adina Vălean a menţionat că Uniunea Europeană este gata să intensifice sprijinul financiar pentru proiectele ce ţin de dezvoltarea transportului şi conectivitate, dar şi asistenţă tehnică pentru Autoritatea Aeronautică Civilă.

Natalia Gavriliţa a avut de asemenea o întâlnire şi cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Cele două au vorbit despre ultimele evoluţii din acest domeniu, rolul pe care îl are UE în dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova, dar şi despre posibilităţile de finalizare a proiectelor începute cu ţările vecine şi care pot fi o alternativă în aprovizionarea cu gaz şi electricitate a Republicii Moldova.

Premierul moldovean a declarat că securitatea energetică, la fel ca şi eficienţa energetică, este o prioritate în dialogul cu UE. Mai mult, acestea sunt incluse în Agenda de Asociere pentru perioada 2021-2027, a precizat Gavriliţa.

"Sperăm că în următorii ani să se realizeze progrese substanţiale atât în ceea ce priveşte alinierea politicilor noastre energetice la standardele europene, cât şi implementarea proiectelor concrete de securitate energetică. Dar pentru a evolua şi a se dezvolta în acest domeniu, Republica Moldova are nevoie de sprijin, consultanţă şi experienţa partenerilor de dezvoltare", a punctat şefa executivului de la Chişinău.

Comisarul Kadri Simson, la rândul său, a exprimat deschiderea pentru un dialog de nivel înalt în domeniul energetic şi a confirmat susţinerea acordată guvernului moldovean în implementarea reformelor în domeniul energetic.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro