Premierul Olandei vine în România. Vizită la Centrul de la Cincu alături de Iohannis și Ciucă

Premierul Olandei vine în România. Vizită la Centrul de la Cincu alături de Iohannis și Ciucă

Premierul Olandei vizitează miercuri România. Cu această ocazie, Mark Rutte va merge la Centrul de la Cincu, alături de președintele Iohannis și premierul Ciucă.

Mark Rutte va vizita centrul de la Cincu, unde sunt dislocați militari olandezi FOTO EPA-EFE

Președintele Klaus Iohannis, premierul Mark Rutte și șeful Executivului român vor vizita Centrul Național de Instruire Întrunită, „GETICA” din Brașov, unde se vor întâlni cu militarii dinslocați din Olanda, Belgia și Franța.

Cei trei lideri vor avea și o întrevedere oficială.

Vizita, pe fondul unui posibil vot pe intrarea României în Schengen

De altfel, vizita premierului olandez, Mark Rutte, vine în contextul în care, Consiliul JAI ar urma să dea un vot, pe 8 decembrie, pentru aderarea României în spațiul Schengen, demers pentru care este nevoie de unanimitate, iar Olanda și Finlanda s-au opus în cadrul votului din 2011.

În anii trecuți, actualul premier al Olandei, Mark Rutte, fiind întrebat când va adera România la Spațiul Schengen, a spus: „Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună”.

Autoritățile din România, optimiste

Președintele Klaus Iohannis a declarat că e optimist că primirea României în Schengen e posibilă printr-un vot în luna decembrie, dar a precizat că nu există încă „o garanție” cu privire la acest lucru.

Există această posibilitatea, dar garanția nu există încă. E bine să se știe că ne implicăm cu toții. Ne implicăm să fie acest lucru și eu, și guvernul, majoritatea europarlamentarilor, MAE lucrează intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus șeful statului.

De altfel, Guvernul a mobilizat toți actorii politici, de la miniștri la europarlamentari, pentru ca România să nu rateze aderarea la Schengen și în acest an, iar votul dat la nivel european în decembrie să fie un succes.

Mobilizarea actorilor politici

Premierul Nicolae Ciucă i-a convocat pe miniștrii direct implicați, Bogdan Aurescu (Afaceri Externe), Lucian Bode (Afaceri Interne) și Cătălin Predoiu (Justiție), dar și pe europarlamentarii români într-o ședință informală pentru a discuta despre eforturile comune pentru primirea în Schengen.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, concluziile discuțiilor au fost că România se bazează pe sprijin solid pentru vot, iar calculele Puterii sunt că România va fi primită în Schengen, dacă nu apare un eveniment impredictibil.

Inspecții pentru Schengen

Experții europeni care au rolul de a verifica dacă România este pregătită, din punct de vedere tehnic, să adere la spațiul Schengen au verificat, luni, 10 octombrie 2022, mai multe instituții din județul Timiș.

Surse „Adevărul” au explicat că experții europeni au vrut să verifice sistemul de cooperare polițienească internațională, modul de returnare a celor care intră în România ilegal sau modul în care este combătut traficul de migranți.

Potrivit unor surse administrative, la Timișoara, experții Schengen au verificat inclusiv patrulele de poliție, chemând un echipaj de la Rutieră, căruia i-a cerut să verifice în baza de date o mașină pentru care se cunoșteau numărul de înmatriculare și marca. Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a declarat că „descinderea” experților Schengen nu este una de verificare, ci de „informare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...