Premierul spaniol convoacă alegeri generale anticipate, după rezultatele dezastruoase de la locale

Premierul spaniol convoacă alegeri generale anticipate, după rezultatele dezastruoase de la locale

Pedro Sanchez a cerut alegeri anticipate, care ar urma să aibă loc pe data de 23 iulie, după ce Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), din care face parte, a suferit un mare eșec, în Spania, la alegerile regionale și municipale , de duminică.

Pedro Sanchez a cerut alegeri anticipate FOTO Profimedia

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a cerut luni organizarea de alegeri anticipate, care să aibă loc pe 23 iulie, notează POLITICO.

Spania urma să organizeze alegeri generale până la sfârșitul anului, dar liderul socialist și-a anunțat decizia de a avansa data, ca urmare a rezultatelor alegerilor locale de duminică, în care partidul său a suferit pierderi mari, în toată țara.

Alegerile generale din 23 iulie înseamnă că votul va avea loc la doar trei săptămâni după ce Spania preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Având în vedere că PSOE are șase puncte în spatele Partidului Popular (PP), de centru-dreapta, acest scenariu deschide posibilitatea ca președinția rotativă să înceapă cu Sanchez ca prim-ministru, dar să se încheie cu liderul PP, Alberto Nunez Feijoo, în calitate de șef al guvernului Spaniei.

Spania, „în fața unui val de dreapta”

Suntem în faţa unui val de dreapta în Spania”, a declarat presei, şeful guvernului în exerciţiu al Cantabriei (nordul Spaniei), Miguel Angel Revilla, potrivit Agerpres.

Partidul Popular (PP, dreapta) condus de Alberto Nunez Feijoo, care a făcut din aceste alegeri locale şi regionale un referendum naţional asupra politicii lui Sanchez, şi-a atins primul obiectiv, acela de a fi partidul cu cel mai mare număr de voturi la alegerile municipale.

După numărarea a peste 97% din voturile alegerile municipale, PP a câştigat aproape 6,9 milioane de voturi (31,47%) faţă de puţin peste 6,1 milioane pentru Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al lui Sanchez (28,18%).

PP era aproape garantat că va cuceri mai multe regiuni conduse până acum de PSOE, în primul rând Comunitatea Valenciană (est), a patra din ţară ca populaţie, potrivit televiziunii publice spaniole (TVE).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

4 Asta e Rusia, oameni buni!

5 Așa o fi?