Premierul ungar Viktor Orban a refuzat invitaţia la dezbatere a preşedintelui Parlamentului European

Premierul ungar Viktor Orban a refuzat invitaţia la dezbatere a preşedintelui Parlamentului European

Premierul ungar Viktor Orban a refuzat miercuri o invitaţie din partea preşedintelui Parlamentului European de a participa la o dezbatere cu privire la starea de urgenţă instaurată în ţara sa în contextul pandemiei de COVID-19 şi a repercusiunilor acesteia asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale, informează AFP.

"La ora actuală, lupta împotriva epidemiei îmi consumă întreaga energie şi forţă", a declarat premierul ungar ca răspuns la invitaţia preşedintelui Parlamentului European, italianul David Sassoli, potrivit agenţiei de presă ungare MTI.

Problema stării de urgenţă instaurate în Ungaria şi a consecinţelor acesteia asupra statului de drept va constitui joi subiectul unei dezbateri în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European.

Potrivit regulii în vigoare pentru astfel de dezbateri, "nivelul de participare este cel al şefilor de stat sau de guvern", a precizat David Sassoli într-o scrisoare adresată lui Viktor Orban, cerându-i liderului ungar un răspuns.

Budapesta preconizează să fie reprezentată de ministrul justiţiei Judit Varga.

La sfârşitul lui martie, Parlamentul Ungariei a adoptat o lege care îi permite premierului naţionalist să guverneze până la noi ordine prin decret, în cadrul unei stări de urgenţă votate pentru combaterea epidemiei.

Aceste puteri sporite care i-au fost acordate lui Viktor Orban au suscitat îngrijorarea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi atenţionări din partea a 16 state membre ale UE.

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a calificat audierea de joi drept "o nouă vânătoare de vrăjitoare" şi drept "un proces-spectacol". "Stângiştii şi liberalii sunt cei care fac politică într-un moment în care continentul se confruntă cu una dintre cele mai mari crize sanitare şi economice din ultimul secol", a notat într-un tweet, miercuri, acest purtător de cuvânt, Zoltan Kovacs, un apropiat al lui Viktor Orban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență