Premierul ungar Viktor Orban plănuiește să rămână la putere până în 2034

Premierul ungar Viktor Orban plănuiește să rămână la putere până în 2034

Premierul ungar Viktor Orban, în acest moment cel mai longeviv șef de guvern din Uniunea Europeană, intenționează să rămână la putere până în 2034, a relatat site-ul de știri Telex, citând persoane familiare cu planurile sale.

Premierul maghiar se află la al cincilea mandat FOTO EPA-EFE

Orban, în vârstă de 60 de ani, se află la al cincilea mandat de prim-ministru și a vorbit recent despre dorința sa de a rămâne la putere până în 2030. Acum, premierul Ungariei și-a anunțat noua țintă în cadrul unui discurs anual cu ușile închise susținut în fața suporterilor săi, potrivit Telex, care a citat mai mulți participanți la eveniment.

În discursul său, Orban a dezvăluit un plan în 15 puncte pentru a consolida Ungaria, care se află în recesiune de un an și se confruntă cu un deficit important de forță de muncă, fiind totodată cel mai dependent membru UE de energia rusească, potrivit Telex.

Acesta mai presupune măsuri pentru stimularea ratei fertilității, modernizarea armatei și eforturi de a înlocui combustibilul nuclear rusesc cu cel francez la singura centrală nucleară a țării, care face obiectul unei extinderi coordonate de Rusia.

Orban a intrat în conflict cu UE și SUA din cauza consolidării fără precedent a puterii sale de când a revenit în funcția de premier, în 2010. El și-a extins influența asupra tuturor fațetelor vieții din Ungaria, de la tribunale, la afaceri, cultură și educație, și a construit o masivă mașină de propagandă care l-a ajutat să stăvilească opoziția politică.

UE a suspendat fonduri de peste 30 de miliarde de dolari destinate Ungariei din pricina corupției și a problemelor legate de statul de drept . Relațiile cu SUA, un aliat al NATO, s-au deteriorat, de asemenea, după ce Orban a respins cererile de relaxare a controlului asupra instituțiilor și de diminuare a legăturilor guvernului său cu China și Rusia.

Orban și-a început cariera politică ca lider studențesc anticomunist în anii '80 și și-a făcut un nume după ce a cerut ca trupele sovietice să părăsească Ungaria chiar înainte de căderea Cortinei de Fier, notează Bloomberg.

Ulterior, el a renunțat la rădăcinile sale liberale și a guvernat ca un conservator de centru-dreapta în primul său mandat de premier, între 1998 și 2002. După opt ani în opoziție, Orban a câștigat alegerile revenind la putere ca lider naționalist, care a condus Ungaria spre est în ultimii 13 ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat