Presa belgiană, despre coronavirus în România: O vară între creștere a numărului de cazuri, nepăsare și corona-scepticism

Presa belgiană, despre coronavirus în România: O vară între creștere a numărului de cazuri, nepăsare și corona-scepticism

O țară dintre cele în care îngrijorarea crește este România. Țara are până azi 45.902 cazuri și numărul de cazuri pozitive continuă să crească, scrie RTBF, citată de Rador.

O îngrijorare cu atât mai mare cu cât în această perioadă estivală stațiunile balneare sunt luate cu asalt și regulile de distanțare socială din ce în ce mai greu de respectat. Și dacă autoritățile încearcă să strângă șurubul, mesajul pare să treacă din ce în ce mai greu. Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți români arată un scepticism crescut față de virus.

Afluență în stațiunile balneare

Plaje pline de lume, abia găseșți un locșor să-ti pui prosopul de plajă. În stațiunile balneare din România e afluență mare. Rezultat – este aproape imposibil să respecți distanțarea socială sau gesturile barieră.

Totuși, autoritățile române au încercat să imouna noi măsuri pentru a rupe lanțul transmiterii virusului. Au fost instituite amenzi care pot merge până la 1000 de euro în caz de nerespectare a distanțării sociale. Dar nimic nu merge. Invers, autoritățile par depășite de epidemie.

Același sentiment că sunt depășiți îl au gestionării plajelor, care încearcă totuși să instituie anumite măsuri ca distanța de doi metri între șezlonguri, o singură familie sub o umbrelă de soare… etc

Corona scepticismul ambient

Problema e și că tot mai mulți români arată scepticism în ce privește coronavirusul și nu se simt neapărat implicați în răspândirea lui. Opinii care duc la relaxare în rândurile populației. “Nu cred în virius. Nu spun că nu există, dar fiecare are propriul sistem de apărare imunitară”, pledează o turistă.

Totuși, în același timp, unele clinici ating deja nivelul de saturație. În opinia doctorului Virgil Musta, medic la clinica Babeș din Timișoara, “ce numesc unii libertate e o falsă idee. Vorbesc despre cei care cred că a nu purta mască i-ar elibera. Nu e cazul, deoarece ei sunt acum în spital sau nu pot călători și majoritatea țărilor europene ne închid ușa nouă, românilor”.

Potrivit unor specialişti, România ar putea deveni nouă Brazilie în ceea ce privește răspândirea virusului, dacă nu se face nimic de pe acum. Și o dată cu acest lucru, apare un risc de contaminare în țările din Balcani.

Sursa: RTFB/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Călin Georgescu, cenzurat pe youtube

2 Imagini cu palatul de neam prost în care locuiește Victor Ciorbea / Acum se războiește în Justiție cu foștii pri…

3 Așa o fi?

4 Adevăruri devastatoare / Cei mai deștepți dintre „băieții deștepți” care ne-au scumpit energia. Oare procurorii …

5 Șeful Poliției din Centrul Vechi: Care a fost temeiul legal al filajului asupra lui Gavriș? Comunicatele de pr…