Presa din Rusia: Tiraspol cere mărirea contingentului militar rus. Reacția Chișinăului

Presa din Rusia: Tiraspol cere mărirea contingentului militar rus. Reacția Chișinăului

Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană ar fi cerut Kremlinului să mărească numărul contingentului militar, scrie presa rusă, care îl citează pe Leonid Manakov, reprezentantului Tiraspolului în Rusia. Chișinăul susține că afirmațiile nu vin din partea unei persoane abilitate.

Tiraspolul cere mărirea contingentului militar rus, potrivit presei ruse. FOTO: Arhivă

Solicitarea privind majorarea contingentului militar rus a fost făcută publică prin intermediul unui interviu realizat cu Leonid Manakov de RIA Novosti, agenția de propagandă a Kremlinului.

,,Persoanele de menținere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol pentru capetele fierbinți, care sunt suficienți la Chișinău și la Kiev. Atâta timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, Moldova este încătușată în orice plan și pregătire militară împotriva Transnistriei", a spus el.

Presa rusă mai scrie că Leonid Manakov a remarcat că, în 1995, Rusia a redus contingentul la două batalioane, deși inițial erau șase. Acum, numărul soldaților ruși de menținere a păcii în zona de securitate nu depășește 450, numărul invocat în documente fiind 3100 de persoane.

În același timp, Manakov a subliniat că este posibil din punct de vedere legal creșterea contingentului rus, decizie necesară în contextul riscurilor de securitate.

„Există o astfel de opțiune și este justificată din punctul de vedere al agravării riscurilor de securitate, inclusiv a amenințării teroriste și, în același timp, este justificată din punct de vedere juridic prin documentele adoptate în cadrul activităților CCC”, a explicat Manakov.

Cum a reacționat Chișinăul

De cealaltă parte, reprezentanții Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău au declarat pentru ,,Adevărul.ro” că asupra mecanismului de pacificare se pot expune numai părțile semnare ale documentului din 1992, adică convenția cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona transnistreană a Republicii Moldova. Mai exact, oficialii de la Chișinău susțin că Manakov nu are nicio calitate pentru a discuta acest subiect.

,,În primul rând trebuie clarificată întrebarea referitor la statutul așa-numitei reprezentanțe din numele căreia se prezintă dl Manacov. De mai bine de 4 ani Chișinăul așteaptă asemenea clarificări. În al doilea rând referitor la mecanismul de pacificare se pot expune părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce nu au nicio atribuție cu acest mecanism”, au menționat aceștia.

În luna februarie a acestui an, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret, datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decret.

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent de circa 2.000 de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.

Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație. Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...