Președintele ANAF cere verificarea activității Vămilor, pe fondul creșterii traficului ilicit cu țigarete

Președintele ANAF cere verificarea activității Vămilor, pe fondul creșterii traficului ilicit cu țigarete

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Bogdan - Nicolae Stan, a dispus efectuarea unei analize a activității din ultimul an a Direcției Generale a Vămilor și a direcțiilor regionale vamale, în vederea identificării cauzelor care au dus la creșterea traficului ilicit cu țigarete.

"Contrabanda cu țigări aduce pierderi majore economiei naționale, iar bugetul consolidat al statului are de suferit. Vom intensifica acțiunile de combatere a traficului ilicit cu țigarete. Simultan,vom declanșa o operațiune de verificare a tuturor birourilor teritoriale vamale, urmând a lua măsurile legale care se impun în fiecare caz", a declarat Bogdan — Nicolae Stan, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Conform sursei citate, la finalizarea verificărilor, conducerea ANAF va transparentiza măsurile dispuse.

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8%, în creștere față de media anuală din 2015 care a fost 16%, regiunea nord-est fiind cea mai afectată de comerțul ilegal, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare a pieței, remis marți AGERPRES. Nivelul din 2016 reprezintă cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

Comerțul ilegal cu țigarete nu înseamnă doar pierderi semnificative la bugetul de stat, dar și impulsionarea fenomenului de crimă organizată, spun reprezentanții ANAF.

''Acest record înregistrat în 2016 de piața neagră demonstrează încă o dată că este absolut necesară reorganizarea structurilor vamale, în vederea creșterii eficienței activității, precum și o abordare concertată a combaterii comerțului ilegal. În august 2016, am demarat reoperaționalizarea structurilor vamale, am relansat și eficientizat echipele canine, iar în ianuarie 2017 am reînființat echipele mobile. Strategia Națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, inițiată de Vamă, a fost finalizată și urmează să fie lansată public. Obiectivul este de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din Uniunea Europeană. Sunt convins că prin măsurile incluse în Strategia anticontrabandă, care presupun un proces de reorganizare profundă, vom putea reduce contrabanda'', a spus Dorel Fronea, vicepreședinte ANAF și coordonator al activității structurilor vamale.

În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro, bani care în loc să meargă către prioritățile guvernamentale au ajuns în buzunarele contrabandiștilor, spun reprezentanții BAT Romania. Aceștia apreciază că, deși creșterea pieței negre a fost limitată de eforturile comune ale industriei și Autorității Vamale, devine clar că 2017 va fi un an de test pentru statul român.

Reprezentanții industrei apreciază că este necesară o implementare cât mai rapidă a Strategiei Naționale de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun, cu participarea activă a tuturor factorilor cu atribuții în domeniu.

Pentru reducerea contrabandei sunt necesare mai multe schimbări legislative. Conform studiului, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, este necesară clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora — piețe, oboare, stații de metrou.

''După ce în luna septembrie a fost înregistrată o creștere abruptă a pieței negre în toate regiunile țării, media anuală calculată de Novel vine ca o concluzie îngrijorătoare a evoluției fluctuante a comerțului ilegal din 2016. Faptul că regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toate instituțiile statului. În plus, așa cum se întâmplă de fiecare dată în sezonul rece, țigaretele traficate ilegal în această perioadă se regăsesc pe piață abia în primăvară, așadar este de așteptat ca în lunile următoare nivelul contrabandei să crească. Ca urmare, este cu atât mai mult necesară aplicarea cât mai curând a Strategiei Naționale de combatere a comerțului ilegal, inițiată de Autoritatea Vamală'', a apreciat Alexandra Olaru, director la Philip Morris România.

Și în 2016, autoritățile au folosit toate resursele pe care le-au avut la dispoziție în scopul combaterii comerțului ilicit cu țigarete. Au fost făcute sute de percheziții, s-au destructurat zeci de rețele de crimă organizată, au fost descoperite fabrici ilegale și magazine aprovizionate de contrabandiști.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro