Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Președintele Asociației Brokerilor: Piața românească de capital este ca un Ferrari, dar nu are pe ce stradă să meargă

Piața românească de capital este una foarte frumoasă, dar lipsește lichiditatea, fiind ca un Ferrari care nu are pe ce stradă să meargă, a declarat, joi, Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, într-o conferință de specialitate.

"Mi se pare că suntem într-un film sau într-o piață de capital foarte frumoasă, luminată, mobilată cu multe postere la intrare, reclame luminoase, dar lipsește înăuntru marfa. Lipsesc roșiile. Noi nu tranzacționăm, nu avem lichiditate. Cred că acest lucru ar trebui să ne preocupe. E adevărat că ultimii trei an au însemnat un progres, s-au făcut lucruri extraordinare, dar nu avem lichiditate. Asta e problema pieței. Nu avem marfă pe tarabă, dar avem o piață de capital extraordinară, funcțională, foarte bună. Este ca un Ferrari, dar nu are pe ce stradă să meargă", a spus Paul.

El a precizat că ținta de a deveni o piață emergentă este un lucru bun, dar trebuie avută în vedere și strategia prin care ajungem la ținta propusă.

"E adevărat că ne dorim să avem statutul de piață emergentă. Aceasta este ținta și trebuie să vedem care este strategia să ajungem la ținta noastră. Eu vreau să ajung la Oradea, și pot să ajung la Oradea cu avionul, mașina și prin alte metode, pe jos. Am văzut că strategia ar fi să avem câteva companii de stat listate, una ar fi Hidroelectrica cu o bună capitalizare și atunci i-am păcălit puțin pe cei de la FTSE, am îndeplinit ultimul criteriu și am devenit piață emergentă. Dacă ajungem piață emergentă, e adevărat că facem un lucru foarte bun pentru că multe fonduri de investiții străine vor veni către România. Așa credem noi că vom ajunge la o lichiditate bună pentru România. Total greșit. E un lucru bun, dar trebuie să ne gândim de ce nu avem lichiditate. Nu pentru că avem o piață care nu e încă emergentă, au fost ani în care am avut pe zi 30 milioane euro tranzacții. Trebuie să ne găsim înăuntru resursele, fără să găsim un plan în care statul să ne ajute cu 2-3 companii, dar este adevărat că poate fi un plus", a mai arătat oficialul Asociației Brokerilor.

La sfârșitul lunii septembrie 2016, România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă, conform deciziei FTSE Russell.

La vremea respectivă, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a arătat că, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituții importante recunoscute internațional, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) și STOXX (Elveția), evaluează piața de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite și procesul de analiză sunt relativ similare și se referă, în principal, la valoarea tranzacțiilor și dimensiunea companiilor listate la bursă, precum și accesul rapid al investitorilor la piața de capital și modul în care aceștia pot cumpăra și vinde acțiuni.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Va salva Iohannis Curtea Supremă din mâinile PSD? Moment-CHEIE în justiție!

2 Show total! Ponta o dă cu cracii-n sus pe Proastă! „Tocmai mă invitase să vin la Congresul PSD și acceptasem, …

3 De ce l-a sfidat Dăncilă pe Tăriceanu. Îl așteaptă un nou dosar? Amănunte INCENDIARE!

4 Proasta, un pic botoxată și cu rochie Coco Chanel, la Antena 3!

5 Această CARACATIȚĂ trăiește în toate orașele României!

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel