Președintele bolivian Evo Morales, îngrijit în Cuba pentru o infecție virală (oficial)

Președintele bolivian Evo Morales, îngrijit în Cuba pentru o infecție virală (oficial)

Președintele bolivian Evo Morales, ajuns miercuri în Cuba pentru teste medicale, suferă de o infecție virală, însă starea sa nu este alarmantă, a anunțat joi vicepreședintele Alvaro Garcia, potrivit AFP.

În vârstă de 57 de ani, Morales s-a deplasat la Havana pentru a fi supus unor analize medicale amănunțite, el suferind în special de o sinuzită și de o infecție la corzile vocale, a precizat el.

Plecarea sa în Cuba, țară aliată a Boliviei, a fost anunțată de ministrul bolivian pentru președinție, René Martinez.

"Rezultatele medicale sunt liniștitoare, nu avem motiv să fim îngrijorați" pentru Evo Morales, a dat asigurări vicepreședintele. "Starea sa nu este gravă, nu are complicații care să îi afecteze organele interne. Este vorba de virusuri, care vor fi tratate", a adăugat el.
Vicepreședintele Alvaro Garcia Linera

În ultima perioadă, Morales a avut "dureri foarte mari în partea dreaptă a abdomenului, care l-au împiedicat să doarmă", a indicat Garcia.

În urma diagnosticului stabilit de medicii cubanezi, afecțiunile de care el suferă vor fi controlate și 'eliminate' în următoarele zile, a declarat vicepreședintele, fără a preciza despre ce tip de virus este vorba.

El a adăugat că, la recomandarea medicilor, Morales trebuie să stea patru sau cinci zile în repaus.

Președinta Camerei Deputaților din Bolivia, Gabriela Montano, a declarat că, înainte de a merge în Cuba, Morales a fost "tratat în Bolivia timp de peste o lună și jumătate de către trei specialiști în otorinolaringologie (ORL), rezultatele fiind așteptate".

El a decis apoi să apeleze la sistemul medical din Cuba.

Această decizie și plecarea neprevăzută a lui Morales la Havana au fost criticate de opoziția boliviană.

Spunând că nu vrea să facă speculații în legătură cu starea de sănătate a șefului statului, senatorul de opoziție Oscar Ortiz a cerut joi explicații de la executiv. "Este greu de crezut că trebuia mers atât de departe pentru o durere în gât", a declarat el.

Anunțul oficial de miercuri arăta că Morales s-a deplasat în Cuba pentru a fi îngrijit medical din cauza unei infecții în gât .

Oscar Urenda, secretar pentru Sănătate de la Santa Cruz, o regiune din estul Boliviei condusă de opoziție, i-a reproșat lui Morales că nu a apelat la serviciile de sănătate din țara sa. Acest lucru transmite semnalul "că nu are încredere în specialiștii noștri", a spus el.

Ministrul bolivian al Sănătății, Ariana Campero, a cerut opoziției să nu lanseze polemici pe acest subiect.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu