Președintele chinez îndeamnă la construirea unui "mare zid de fier" pentru a apăra stabilitatea socială în Xinjiang

Președintele chinez îndeamnă la construirea unui "mare zid de fier" pentru a apăra stabilitatea socială în Xinjiang

Președintele chinez Xi Jinping a îndemnat vineri la construirea unui "mare zid de fier" în regiunea autonomă uigură Xinjiang, pentru "apărarea unității naționale, solidarității etnice și stabilității sociale", relatează Xinhua și Reuters.

Xi Jinping, care este și secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și președinte al Comisiei Militare Centrale, a făcut aceste remarci în cadrul unei discuții cu deputați din provincia Xinjiang, în marja sesiunii anuale a Adunării Naționale Populare.

Beijingul afirmă de mai mult timp că se confruntă cu o campanie lansată de un grup denumit Mișcarea pentru Independența Turkestanului de Est (ETIM) în această provincie din nord-vestul Chinei, unde sute de oameni au fost uciși în ultimii ani în atacuri și ciocniri între etnici uiguri, majoritar musulmani, și etnici han, majoritari în China.ETIM "reprezintă cea mai mare provocare la adresa stabilității sociale, dezvoltării economice și securității naționale a Chinei", a afirmat Cheng Guoping, comisar pentru combaterea terorismului și securitate, citat de China Daily.

"Așa cum luăm în serios viața, trebuie să luăm în serios unitatea etnică", a declarat vineri șeful statului în fața delegației din Xinjiang, ai cărei membri purtau îmbrăcăminte tradițională uigură. El a subliniat că Xinjiangul reprezintă o importantă "barieră de securitate" în nord-vestul Chinei, cu o poziție strategică specială.

SITE Intelligence Group, organism specializat în supravegherea pe internet a site-urilor islamiste, a indicat săptămâna trecută că militanți ai grupării Stat Islamic proveniți din minoritatea chineză uigură au amenințat, din Irak, că ''vor vărsa râuri de sânge'' în China. Amenințarea a fost formulată într-o înregistrare video de 28 de minute difuzată de o ramură a SI cu sediul în vestul Irakului.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

3 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”