Președintele Comisiei de Etică a Universității București, distins cu premiul GDS pe 2015

Președintele Comisiei de Etică a Universității București, distins cu premiul GDS pe 2015

Profesorul universitar Marian Popescu a fost distins joi cu Premiul Grupului de Dialog Social pe anul 2015 pentru activitatea desfășurată în calitate de președinte al Comisiei de etică a Universității București.

"Pentru anul 2015, Premiul GDS a fost acordat, în urma unei dezbateri consistente și interesante pentru cei 50 și ceva de membri ai grupului, profesorului universitar Marian Popescu ca președinte al Comisiei de Etică a Universității București", a anunțat Magda Cârneci, președinte al Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, în deschiderea evenimentului.

Ea a reamintit că Premiul GDS a fost creat în 1994 și se acordă anual unei personalități, asociații sau ONG, care a avut o prestație curajoasă, demnă, civică în anul care a trecut.

"În vârful ei, societatea este atât de profund coruptă nu numai financiar și politic, ci și moral, încât gesturile normale par a fi acte exemplare. Și devin acte exemplare așa cum este cel al Comisiei de etică a Universității București, condusă de profesorul Marian Popescu, care din 2012 până astăzi a reușit să rămână vertical. Devoalând plagiate ale unor înalți demnitari de stat și-au pus în pericol propria lor carieră profesională", a afirmat Andrei Oișteanu, membru al Consiliului Director al GDS.

Oișteanu a amintit că pe tema doctoratelor plagiate se află în dezbatere publică un proiect de lege inițiat de Ministerul Educației în mandatul ministrului Adrian Curaj, care prevede ca "responsabilitatea retragerii titlului de doctor să treacă de la comisia națională de etică (...) chiar la comisiile de etică ale universităților".

"Atenție, aici, e posibil să cădem, cumva, din lac în puț, pentru că nu toate universitățile private sau de stat, mici sau mari sau medii, au președinți de comisie de etică profesori ca domnul Marian Popescu sau rectori ca domnul Mircea Dumitru. Nu vor avea curajul să devoaleze un plagiat care s-a petrecut în universitatea lor, cu conducători de teză de doctorat din universitatea lor, cu comisie de doctorat și așa mai departe. Ar fi curajul de a-ți acorda un vot de blam, o bilă neagră ție însuți. Acordarea acestui premiu este și pentru a încuraja profesorii universitari să rămână verticali în fața unor astfel de situații. Ne-am simțit reprezentați de Comisia de etică și de președintele ei", a declarat el.

Profesorul Marian Popescu a mulțumit pentru premiul acordat, subliniind că este un privilegiu pentru el să se adreseze celor prezenți la evenimentul GDS.

"Noi am încercat și vom încerca în continuare, chiar dacă mandatul comisiei numite de domnul rector Mircea Dumitru în 2012 se apropie de sfârșit, să semnalăm așa cum am făcut-o și până acum breșele care există în cadrul legislativ în ceea ce privește activitatea noastră", a declarat președintele Comisiei de etică din cadrul Universității București.

El a reamintit că în vara anului trecut, la o altă dezbatere la GDS, a propus modificarea cadrului legislativ.

"Era vorba de exceptarea demnitarilor de la analiza universitară, de la analiza universităților, în primul rând. Era vorba, în același prim rând, de reducerea pedepselor pentru deținuții care realizează și publică lucrări științifice, așa scrie în documentul normativ, în detenție. Noi am fost consecvenți de atunci și mă bucur că este alături de noi și doamna ministru al Justiției, doamna Prună", a declarat Popescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria